αγιαστήρα: Difference between revisions

From LSJ

Γλώσσης μάλιστα πανταχοῦ πειρῶ κρατεῖν → Linguae modum tenere praecipuum puta → Zumeist die Zunge such' zu zügeln überall | Zumeist bezäme deine Zunge überall

Menander, Monostichoi, 80
(1)
 
mNo edit summary
Line 2: Line 2:
|mltxt=η [[αγιαστήριον]]<br /><b>βλ.</b> [[αγιαστούρα]].
|mltxt=η [[αγιαστήριον]]<br /><b>βλ.</b> [[αγιαστούρα]].
}}
}}
==Wikipedia EL==
Αγιαστούρα ή [[αγιαστήρα]] ή [[ραντιστήρι]] ονομάζεται η δέσμη βασιλικού που μαζί με τον [[σταυρό]] χρησιμοποιεί ο ιερέας για να ραντίζει τους πιστούς με τον αγιασμό. Επίσης ονομάζεται το δοχείο όπου τοποθετείται ο αγιασμός, και το μυροδοχείο σε σχήμα αχλαδιού με ψηλό [[λαιμό]], με το οποίο γίνεται το [[ράντισμα]]. Επίσης λέγεται και [[ράντιστρο]] ή [[ραντιστήρι]] διότι με αυτό ραντίζει ο ιερέας τους πιστούς. Το αντίστοιχο σκεύος στην Καθολική Εκκλησία λέγεται [[aspergillum]].

Revision as of 18:34, 21 March 2021

Greek Monolingual

η αγιαστήριον
βλ. αγιαστούρα.

Wikipedia EL

Αγιαστούρα ή αγιαστήρα ή ραντιστήρι ονομάζεται η δέσμη βασιλικού που μαζί με τον σταυρό χρησιμοποιεί ο ιερέας για να ραντίζει τους πιστούς με τον αγιασμό. Επίσης ονομάζεται το δοχείο όπου τοποθετείται ο αγιασμός, και το μυροδοχείο σε σχήμα αχλαδιού με ψηλό λαιμό, με το οποίο γίνεται το ράντισμα. Επίσης λέγεται και ράντιστρο ή ραντιστήρι διότι με αυτό ραντίζει ο ιερέας τους πιστούς. Το αντίστοιχο σκεύος στην Καθολική Εκκλησία λέγεται aspergillum.