3,253,642
edits
(3) |
m (Text replacement - "πρβλ." to "πρβλ.") |
||
Line 1: | Line 1: | ||
{{grml | {{grml | ||
|mltxt=[[ἄλφιτον]], το (Α)<br />(στον ενικό μόνο στον Όμηρο)<br /><b>1.</b> ξεφλουδισμένο ή χοντροκοπανισμένο [[κριθάρι]]<br /><b>2.</b> <b>φρ.</b> «ἀλφίτου [[ἀκτίς]]», [[κριθάλευρο]]<br />([[συνήθως]] στον πληθυντικό) <i>τὰ ἄλφιτα</i><br /><b>3.</b> χονδροκομμένο [[αλεύρι]], πληγούρι (σε [[αντίθεση]] με τα [[ἀλείατα]]), με το οποίο συνήθιζαν να πασπαλίζουν τα ψητά κρέατα και [[κυρίως]] τών σφαγίων που πρόσφεραν ως [[θυσία]] στους θεούς<br /><b>4.</b> [[είδος]] ποτού που παρασκευαζόταν από το [[αλεύρι]] αυτό (<b> | |mltxt=[[ἄλφιτον]], το (Α)<br />(στον ενικό μόνο στον Όμηρο)<br /><b>1.</b> ξεφλουδισμένο ή χοντροκοπανισμένο [[κριθάρι]]<br /><b>2.</b> <b>φρ.</b> «ἀλφίτου [[ἀκτίς]]», [[κριθάλευρο]]<br />([[συνήθως]] στον πληθυντικό) <i>τὰ ἄλφιτα</i><br /><b>3.</b> χονδροκομμένο [[αλεύρι]], πληγούρι (σε [[αντίθεση]] με τα [[ἀλείατα]]), με το οποίο συνήθιζαν να πασπαλίζουν τα ψητά κρέατα και [[κυρίως]] τών σφαγίων που πρόσφεραν ως [[θυσία]] στους θεούς<br /><b>4.</b> [[είδος]] ποτού που παρασκευαζόταν από το [[αλεύρι]] αυτό (<b>πρβλ.</b> την μπίρα)<br /><b>5.</b> [[κάθε]] [[είδος]] χοντρού αλευριού ή χόνδρου από καρπούς ή όσπρια<br /><b>6.</b> ο [[άρτος]] ο [[επιούσιος]], το [[ψωμί]] του σπιτιού, το καθημερινό [[ψωμί]]<br /><b>7.</b> <b>φρ.</b> «ἐπ’ ἀλφίτου [[πίνω]]», ή «ἄλφιτα [[πίνω]]» [[πίνω]] [[κρασί]] που περιέχει χόνδρους από [[κριθάρι]]<br /><b>8.</b> στη Μυκηναϊκή η [[λέξη]] μαρτυρείται έμμεσα με το παράγωγο [[αλφίτεια]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> <span style="color: red;"><</span> <i>ἄλφιτα</i>, πληθ. της λ. [[ἄλφι]].<br /><b><span style="color: brown;">ΠΑΡ.</span></b> <b>αρχ.</b> [[ἀλφιτεύς]], [[ἀλφιτηρός]].<br /><b><span style="color: brown;">ΣΥΝΘ.</span></b> <b>αρχ.</b> [[ἀλφιταμοιβός]], [[ἀλφιτοπώλης]], [[ἀλφιτοσκόπος]], [[ἀλφιτοφάγος]], [[ἀλφιτόχρως]]<br /><b>αρχ.-μσν.</b><br />[[ἀλφιτοποιός]]. | ||
}} | }} |