ἡδυντικός: Difference between revisions

From LSJ

Ἔνιοι δὲ καὶ μισοῦσι τοὺς εὐεργέτας → Nonnulli oderunt adeo beneficos sibi → Es hassen manche sogar ihre Wohltäter

Menander, Monostichoi, 171
m (Text replacement - "(?s)(\n{{ls\n\|lstext.*}})(\n{{.*}})(\n{{elru.*}})" to "$3$1$2")
m (LSJ1 replacement)
Line 8: Line 8:
|Transliteration C=idyntikos
|Transliteration C=idyntikos
|Beta Code=h(duntiko/s
|Beta Code=h(duntiko/s
|Definition=ή, όν, <span class="sense"><span class="bld">A</span> [[fit for seasoning]], <span class="bibl">Arist.<span class="title">Pr.</span>923a29</span>. </span><span class="sense"><span class="bld">II</span> <b class="b3">-κή τέχνη</b> an art [[of seasoning]], <span class="bibl">Pl.<span class="title">Sph.</span> 223a</span>.</span>
|Definition=ἡδυντική, ἡδυντικόν,<br><span class="bld">A</span> [[fit for seasoning]], Arist.''Pr.''923a29.<br><span class="bld">II</span> <b class="b3">ἡδυντική τέχνη</b> an art [[of seasoning]], Pl.''Sph.'' 223a.
}}
}}
{{pape
{{pape

Revision as of 10:54, 25 August 2023

Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: ἡδυντικός Medium diacritics: ἡδυντικός Low diacritics: ηδυντικός Capitals: ΗΔΥΝΤΙΚΟΣ
Transliteration A: hēdyntikós Transliteration B: hēdyntikos Transliteration C: idyntikos Beta Code: h(duntiko/s

English (LSJ)

ἡδυντική, ἡδυντικόν,
A fit for seasoning, Arist.Pr.923a29.
II ἡδυντική τέχνη an art of seasoning, Pl.Sph. 223a.

German (Pape)

[Seite 1153] angenehm, schmackhaft machend, würzend, Plat. Soph. 223 a.

Russian (Dvoretsky)

ἡδυντικός: улучшающий вкус, услаждающий (τέχνη Plat.): τὰ ἡδυντικά Arst. вкусовые приправы.

Greek (Liddell-Scott)

ἡδυντικός: -ή, -όν, κατάλληλος πρὸς ἥδυνσιν, ποιῶν τι νόστιμον, Ἀριστ. Προβλ. 20. 6. ΙΙ. ἡ ἡδυντική (ἐνν. τέχνη), ἡ τέχνη τοῦ καρυκεύειν, Πλάτ. Σοφ. 223Α.

Greek Monolingual

-ή, -ό (Α ἡδυντικός, -ή, -όν) ηδύνω
αυτός που κάνει κάτι γλυκό και νόστιμο
νεοελλ.
(το ουδ. πληθ. ως ουσ.) τα ηδυντικά
τα καρυκεύματα
αρχ.
1. αυτός που δίνει ευχαρίστηση
2. το θηλ. ως ουσ. ἡ ἡδυντική
η τέχνη της καρυκεύσεως.