μοῦστος: Difference between revisions
From LSJ
m (Text replacement - "(*UTF)(*UCP)(lat\.<\/i>) ([a-zA-ZÀ-ÿŒ'œ ]+)\.\n" to "$1 $2. ") |
|||
Line 11: | Line 11: | ||
}} | }} | ||
{{bailly | {{bailly | ||
|btext=ου (ὁ) :<br />moût.<br />'''Étymologie:''' DELG emprunt très tardif au <i>lat.</i> [[mustum]]. | |btext=ου (ὁ) :<br />[[moût]].<br />'''Étymologie:''' DELG emprunt très tardif au <i>lat.</i> [[mustum]]. | ||
}} | }} | ||
{{ls | {{ls |
Latest revision as of 14:05, 8 January 2023
English (LSJ)
ὁ, = Lat. mustum, new wine, PStrassb.1.7 (v A. D.), etc.
French (Bailly abrégé)
ου (ὁ) :
moût.
Étymologie: DELG emprunt très tardif au lat. mustum.
Greek (Liddell-Scott)
μοῦστος: ὁ, Λατ. mustum, ὡς καὶ νῦν, γλεῦκος, Γεωπον. 9, 20, κλ.
Greek Monolingual
ο (Μ μοῦστος)
ο χυμός τών σταφυλιών ο οποίος δεν έχει υποστεί ζύμωση.
[ΕΤΥΜΟΛ. < λατ. vinum mustum «νέο κρασί», τεχνικός όρος αβέβαιης ετυμολ. (πρβλ., αρχ. άνω γερμ. most)].