ημισέληνος: Difference between revisions

From LSJ

ἴσα πάντα, ἴσων ἀμφοτέρων, ἰσάκις ἴσος → all are equal, both are equal, equal multiplied by equal

Source
(16)
 
m (Text replacement - "(*UTF)(*UCP)(\[\[πρβλ\]\]\. )(<i>)((?:(?=\p{Greek})\p{L})+)(<\/i>-<i>)((?:(?=\p{Greek})\p{L})+)(<\/i>), (<i>)((?:(?=\p{Greek})\p{L})+)(<\/i>-<i>)((?:(?=\p{Greek})\p{L})+)(<\/i>)" to "πρβλ. $3$5, $8$10")
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{grml
{{grml
|mltxt=-ο<br /><b>νεοελλ.</b><br /><b>1.</b> <b>μτφ.</b> <b>ως επίθ.</b> αυτός που έχει [[σχήμα]] μισής σελήνης ή εικονίζει ημισέληνο<br /><b>2.</b> <b>το θηλ. ως ουσ.</b> <i>η [[ημισέληνος]]<br />α) μισή [[σελήνη]], το ημικυκλικό [[σχήμα]] της σελήνης, το οποίο εμφανίζεται [[κατά]] το πρώτο ή το τελευταίο τέταρτό της, το [[μισοφέγγαρο]]<br />β) (<b>κατ' επέκτ.</b>) το δρεπανοειδές [[σχήμα]] της σελήνης, το οποίο εμφανίζει αυτή [[πριν]] από το πρώτο τέταρτό της και [[μετά]] το τελευταίο<br />γ) η [[σημαία]] της Τουρκίας<br />δ) (<b>κατ' επέκτ.</b>) το [[σύμβολο]] του τουρκικού κράτους και γενικότερα του ισλαμισμού<br />ε) στους Σουμερίους και Ακκαδίους, [[σύμβολο]] της θεότητας της Σελήνης<br />στ) στους αρχαίους Έλληνες [[σύμβολο]] της Αρτέμιδος<br />ζ) στο Βυζάντιο, [[σύμβολο]] της Κωνσταντινούπολης<br /><b>3.</b> <b>φρ.</b> «Ερυθρά Ημισέληνος» — [[ονομασία]] την οποία φέρουν στις ισλαμικές χώρες οι αντίστοιχοι [[προς]] τον Ερυθρό Σταυρό οργανισμοί.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> <span style="color: red;"><</span> <i>ημι</i>- <span style="color: red;">+</span> -<i>σεληνος</i> (<span style="color: red;"><</span> [[σελήνη]]), <b>[[πρβλ]].</b> <i>α</i>-<i>σέληνος</i>, <i>υπο</i>-<i>σέληνος</i>].
|mltxt=-ο<br /><b>νεοελλ.</b><br /><b>1.</b> <b>μτφ.</b> <b>ως επίθ.</b> αυτός που έχει [[σχήμα]] μισής σελήνης ή εικονίζει ημισέληνο<br /><b>2.</b> <b>το θηλ. ως ουσ.</b> η [[ημισέληνος]]<br />α) μισή [[σελήνη]], το ημικυκλικό [[σχήμα]] της σελήνης, το οποίο εμφανίζεται [[κατά]] το πρώτο ή το τελευταίο τέταρτό της, το [[μισοφέγγαρο]]<br />β) (<b>κατ' επέκτ.</b>) το δρεπανοειδές [[σχήμα]] της σελήνης, το οποίο εμφανίζει αυτή [[πριν]] από το πρώτο τέταρτό της και [[μετά]] το τελευταίο<br />γ) η [[σημαία]] της Τουρκίας<br />δ) (<b>κατ' επέκτ.</b>) το [[σύμβολο]] του τουρκικού κράτους και γενικότερα του ισλαμισμού<br />ε) στους Σουμερίους και Ακκαδίους, [[σύμβολο]] της θεότητας της Σελήνης<br />στ) στους αρχαίους Έλληνες [[σύμβολο]] της Αρτέμιδος<br />ζ) στο Βυζάντιο, [[σύμβολο]] της Κωνσταντινούπολης<br /><b>3.</b> <b>φρ.</b> «Ερυθρά Ημισέληνος» — [[ονομασία]] την οποία φέρουν στις ισλαμικές χώρες οι αντίστοιχοι [[προς]] τον Ερυθρό Σταυρό οργανισμοί.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> <span style="color: red;"><</span> <i>ημι</i>- <span style="color: red;">+</span> -<i>σεληνος</i> (<span style="color: red;"><</span> [[σελήνη]]), [[πρβλ]]. [[ασέληνος]], [[υποσέληνος]]].
}}
}}

Latest revision as of 18:08, 23 August 2021

Greek Monolingual

-ο
νεοελλ.
1. μτφ. ως επίθ. αυτός που έχει σχήμα μισής σελήνης ή εικονίζει ημισέληνο
2. το θηλ. ως ουσ. η ημισέληνος
α) μισή σελήνη, το ημικυκλικό σχήμα της σελήνης, το οποίο εμφανίζεται κατά το πρώτο ή το τελευταίο τέταρτό της, το μισοφέγγαρο
β) (κατ' επέκτ.) το δρεπανοειδές σχήμα της σελήνης, το οποίο εμφανίζει αυτή πριν από το πρώτο τέταρτό της και μετά το τελευταίο
γ) η σημαία της Τουρκίας
δ) (κατ' επέκτ.) το σύμβολο του τουρκικού κράτους και γενικότερα του ισλαμισμού
ε) στους Σουμερίους και Ακκαδίους, σύμβολο της θεότητας της Σελήνης
στ) στους αρχαίους Έλληνες σύμβολο της Αρτέμιδος
ζ) στο Βυζάντιο, σύμβολο της Κωνσταντινούπολης
3. φρ. «Ερυθρά Ημισέληνος» — ονομασία την οποία φέρουν στις ισλαμικές χώρες οι αντίστοιχοι προς τον Ερυθρό Σταυρό οργανισμοί.
[ΕΤΥΜΟΛ. < ημι- + -σεληνος (< σελήνη), πρβλ. ασέληνος, υποσέληνος].