μαϊντανός: Difference between revisions
ἥλιον ἐν λέσχῃ κατεδύσαμεν → we let the sun go down in talk, we let the sun go down in conversation
(23) |
mNo edit summary |
||
Line 1: | Line 1: | ||
{{grml | {{grml | ||
|mltxt=και [[μαϊδανός]], ο<br /><b>1.</b> [[κοινή]] [[ονομασία]] του διετούς φυτού «[[πετροσέλινο]] το ήμερο», του γένους [[πετροσέλινο]], που καλλιεργείται για τα αρωματικά φύλλα του ή για τη σαρκώδη [[ρίζα]] του, η οποία αποτελεί λαχανικό με λεπτότατη [[γεύση]], αλλ. [[μακεδονήσι]]<br /><b>2.</b> [[πρόσωπο]] που ξεφυτρώνει [[παντού]] και αναμιγνύεται σε όλα [[χωρίς]] να [[είναι]] αρμόδιο.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Αντιδάνειο <span style="color: red;"><</span> τουρκ. <i>maĭdanoz</i> <span style="color: red;"><</span> ελλ. [[μακεδονήσι]]]. | |mltxt=και [[μαϊδανός]], ο<br /><b>1.</b> [[κοινή]] [[ονομασία]] του διετούς φυτού «[[πετροσέλινο]] το ήμερο», του γένους [[πετροσέλινο]], που καλλιεργείται για τα αρωματικά φύλλα του ή για τη σαρκώδη [[ρίζα]] του, η οποία αποτελεί λαχανικό με λεπτότατη [[γεύση]], αλλ. [[μακεδονήσι]]<br /><b>2.</b> [[πρόσωπο]] που ξεφυτρώνει [[παντού]] και αναμιγνύεται σε όλα [[χωρίς]] να [[είναι]] αρμόδιο.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Αντιδάνειο <span style="color: red;"><</span> τουρκ. <i>maĭdanoz</i> <span style="color: red;"><</span> ελλ. [[μακεδονήσι]]]. | ||
}} | |||
{{trml | |||
|trtx====[[parsley]]=== | |||
Albanian: majdanoz; Arabic: مَقْدُونِس, بَقْدُونِس, مَعْدُونِس; Egyptian Arabic: بقدونس; Gulf Arabic: بَقْدُونِس; Iraqi Arabic: كرفس; Hijazi Arabic: بَقْدونِس; Moroccan Arabic: معدنوس; Armenian: մաղադանոս, կարոս, ազատքեղ; Azerbaijani: cəfəri, bağdanus; Basque: perrexil; Belarusian: пятрушка; Bulgarian: магданоз; Catalan: julivert; Chinese Cantonese: 番茜; Mandarin: 歐芹, 欧芹, 荷蘭芹, 荷兰芹, 香菜; Crimean Tatar: mağdanoz; Czech: petržel, petrželka; Danish: persille; Dutch: [[peterselie]]; Esperanto: petroselo; Estonian: petersell; Finnish: persilja; French: [[persil]]; Friulian: persembul; Galician: perexil, pirixel; Georgian: ოხრახუში; German: [[Petersilie]]; Greek: [[μαϊντανός]], [[πετροσέλινο]]; Ancient Greek: [[πετροσέλινον]]; Hebrew: פֶּטְרוֹזִילְיָה; Hungarian: petrezselyem; Hunsrik: Petersilje; Icelandic: steinselja; Indonesian: peterseli; Irish: peirsil; Italian: [[prezzemolo]]; Japanese: パセリ; Kashubian: piotrëszka; Kazakh: ақжелкен, ақжелек; Korean: 파슬리; Kurdish Central Kurdish: جافری, مەعدەنووس; Northern Kurdish: bextenîz; Kyrgyz: петрушка; Ladino: maydanoz, pirishil; Latin: [[petroselinum]], [[petroselinon]]; Latvian: pētersīlis; Lithuanian: petražolė; Macedonian: магдонос; Malay: pasli; Maltese: tursin; Maori: pāhiri; Middle English: persely; Mongolian: яншуй; Neapolitan: petrosino; Norwegian Bokmål: persille; Nynorsk: persille; Occitan: jolverd; Old English: petersiliġe; Persian: جعفری, شومخ; Plautdietsch: Peetasselj; Polish: pietruszka; Portuguese: [[salsa]], [[salsinha]]; Quechua: q'umir qhura; Romanian: pătrunjel; Romansch: peterschigl; Russian: [[петрушка]]; Sardinian: pedrusìmula, padrusímula, pedrusèmini, perdusèmene, pedrusímulu; Scottish Gaelic: pairseil, pearsal; Serbo-Croatian Cyrillic: першин, першун; Roman: peršin, peršun; Sicilian: pitrusinu, puḍḍisinu; Slovak: petržlen; Slovene: peteršilj; Spanish: [[perejil]]; Swedish: persilja; Tagalog: perehil; Tajik: ҷаъфарӣ; Turkish: maydanoz; Turkmen: petruşka; Ukrainian: петрушка; Uzbek: petrushka; Venetian: parsèmoło, persémoło, parsìmoƚo; Vietnamese: mùi tây; Volapük: pärjid; Walloon: pierzin; Yiddish: פּעטרעשקע; Zazaki: baxdinoz | |||
}} | }} |
Latest revision as of 18:20, 19 October 2022
Greek Monolingual
και μαϊδανός, ο
1. κοινή ονομασία του διετούς φυτού «πετροσέλινο το ήμερο», του γένους πετροσέλινο, που καλλιεργείται για τα αρωματικά φύλλα του ή για τη σαρκώδη ρίζα του, η οποία αποτελεί λαχανικό με λεπτότατη γεύση, αλλ. μακεδονήσι
2. πρόσωπο που ξεφυτρώνει παντού και αναμιγνύεται σε όλα χωρίς να είναι αρμόδιο.
[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνειο < τουρκ. maĭdanoz < ελλ. μακεδονήσι].
Translations
parsley
Albanian: majdanoz; Arabic: مَقْدُونِس, بَقْدُونِس, مَعْدُونِس; Egyptian Arabic: بقدونس; Gulf Arabic: بَقْدُونِس; Iraqi Arabic: كرفس; Hijazi Arabic: بَقْدونِس; Moroccan Arabic: معدنوس; Armenian: մաղադանոս, կարոս, ազատքեղ; Azerbaijani: cəfəri, bağdanus; Basque: perrexil; Belarusian: пятрушка; Bulgarian: магданоз; Catalan: julivert; Chinese Cantonese: 番茜; Mandarin: 歐芹, 欧芹, 荷蘭芹, 荷兰芹, 香菜; Crimean Tatar: mağdanoz; Czech: petržel, petrželka; Danish: persille; Dutch: peterselie; Esperanto: petroselo; Estonian: petersell; Finnish: persilja; French: persil; Friulian: persembul; Galician: perexil, pirixel; Georgian: ოხრახუში; German: Petersilie; Greek: μαϊντανός, πετροσέλινο; Ancient Greek: πετροσέλινον; Hebrew: פֶּטְרוֹזִילְיָה; Hungarian: petrezselyem; Hunsrik: Petersilje; Icelandic: steinselja; Indonesian: peterseli; Irish: peirsil; Italian: prezzemolo; Japanese: パセリ; Kashubian: piotrëszka; Kazakh: ақжелкен, ақжелек; Korean: 파슬리; Kurdish Central Kurdish: جافری, مەعدەنووس; Northern Kurdish: bextenîz; Kyrgyz: петрушка; Ladino: maydanoz, pirishil; Latin: petroselinum, petroselinon; Latvian: pētersīlis; Lithuanian: petražolė; Macedonian: магдонос; Malay: pasli; Maltese: tursin; Maori: pāhiri; Middle English: persely; Mongolian: яншуй; Neapolitan: petrosino; Norwegian Bokmål: persille; Nynorsk: persille; Occitan: jolverd; Old English: petersiliġe; Persian: جعفری, شومخ; Plautdietsch: Peetasselj; Polish: pietruszka; Portuguese: salsa, salsinha; Quechua: q'umir qhura; Romanian: pătrunjel; Romansch: peterschigl; Russian: петрушка; Sardinian: pedrusìmula, padrusímula, pedrusèmini, perdusèmene, pedrusímulu; Scottish Gaelic: pairseil, pearsal; Serbo-Croatian Cyrillic: першин, першун; Roman: peršin, peršun; Sicilian: pitrusinu, puḍḍisinu; Slovak: petržlen; Slovene: peteršilj; Spanish: perejil; Swedish: persilja; Tagalog: perehil; Tajik: ҷаъфарӣ; Turkish: maydanoz; Turkmen: petruşka; Ukrainian: петрушка; Uzbek: petrushka; Venetian: parsèmoło, persémoło, parsìmoƚo; Vietnamese: mùi tây; Volapük: pärjid; Walloon: pierzin; Yiddish: פּעטרעשקע; Zazaki: baxdinoz