Dill: Difference between revisions

From LSJ

ἀνάγκᾳ δ' οὐδὲ θεοὶ μάχονται → but not even gods fight necessity (Simonides, fr. 37.1.29)

Source
(de4_2)
 
m (Text replacement - "(?s)(==Wikipedia DE==)(\n)(.*)(\n[{=])" to "{{wkpde |wkdetx=$3 }}$4")
 
(6 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
==Ancient Greek==
[[ἄνηθον]], [[ἄννηθον]], [[ἄννητον]], [[ἀννήθιον]], [[ἀνίκητον]].
{{grml
|mltxt=[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ</span></b> Ο τ. [[ἄνησον]], κ. [[ἄνησσον]] κ. [[ἄννισον]] (Α), [[ἄνισον]] (το [[φυτό]] [[γλυκάνισο]]) [[καθώς]] και οι συναφείς με αυτόν τύποι [[πρέπει]] να διακρίνονται από τον τ. [[άνηθον]] καί τους συναφείς του τύπους —[[πράγμα]] εξάλλου που συνέβαινε ήδη στην [[αρχαιότητα]]— [[επειδή]] πρόκειται για δύο διαφορετικά φυτά. Κατά τον Χατζιδάκι (ΜΝΕ Β΄ 602) η [[ποικιλία]] στη [[γραφή]] των τύπων δείχνει ότι η λ. δεν [[είναι]] γνήσια ελληνική, [[αλλά]] ήλθε στην [[Ελλάδα]] [[μαζί]] με το [[φυτό]] από την Ασία ή την Αίγυπτο, παθαίνοντας διάφορες [[κατά]] τόπους φωνητικές αλλοιώσεις, πιθ. από παρετυμολογικές επιδράσεις συναφών ελληνικών λέξεων. Δεν [[είναι]] δυνατόν να εξακριβωθεί [[ποιος]] από τους τύπους [[είναι]] ο [[αρχικός]]. Ο τ. [[άνισον]] φαίνεται να προήλθε με ιωτακισμό από τον τ. [[άνησον]], ενώ, σύμφωνα με [[άλλη]] [[άποψη]], προήλθε από το αραβ. <i>yansun</i>].
}}
{{wkpen
|wketx=[[File:Illustration Anethum graveolens0.jpg|thumb|Illustration Anethum graveolens|alt=Illustration Anethum graveolens0.jpg]]
Dill (Anethum graveolens) is an annual herb in the celery family Apiaceae. It is the only species in the genus Anethum. Dill is grown widely in Eurasia where its leaves and seeds are used as a herb or spice for flavouring food.
The word "dill" and its close relatives are found in most of the Germanic languages; its ultimate origin is unknown. The generic name Anethum is the Latin form of the Greek ἄνῑσον / ἄνησον / ἄνηθον / ἄνητον, which meant both "dill" and "anise". The form anīsum came to be used for anise, anēthum for dill. The Latin word is the origin of dill's names in the Western Romance languages (anet, aneldo, etc.), and also of the obsolete English anet. Most Slavic language names come from Proto-Slavic *koprъ.
}}
{{wkpfr
|wkfrtx=L'aneth, Anethum graveolens, est une plante herbacée de la famille des Apiacées (Ombellifères), du genre anethum. Synonymes : Anethum sowa Roxburgh, Ferula marathrophylla W. G. Walpers, Peucedanum anethum Baillon, Peucedanum graveolens L., Peucedanum sowa (Roxburgh) Kurz.
Origine du nom : Aneth vient du latin anethum, emprunté au grec ἄνηθον - anêthon, d'origine inconnue, et graveolens signifie en latin « d'odeur forte », composé de « gravis » (lourd, fort) et « olens » (sentant).
Nom commun : aneth, fenouil bâtard, faux anis, fenouil puant, aneth odorant.
Il est cultivé comme plante condimentaire pour ses feuilles et ses graines très aromatiques et se rapproche du fenouil par son odeur et ses propriétés, d'où ses noms de fenouil bâtard ou faux anis. Le nectar de ses fleurs est très apprécié des abeilles.
}}
{{wkpde
|wkdetx=Dill, Dille oder Gurkenkraut, auch Dillkraut und Dillfenchel genannt (Anethum graveolens), ist die einzige Pflanzenart der monotypischen Gattung Anethum und gehört zur Familie der Doldenblütler (Apiaceae). Sie stammt ursprünglich aus Vorderasien, wird heute jedoch weltweit angebaut. Dill ist im deutschsprachigen Gebiet eines der meistangebauten Gewürze.
ผักชีลาว; tr: Dere otu; tyv: Койнут; uk: Кріп; ur: شِبِت; vi: Thì là; war: Anethum graveolens; wo: Anet; zh_yue: 刁草; zh: 蒔蘿
}}
{{GermanLatin
{{GermanLatin
|dela=Dill, anēthum.
|dela=Dill, anēthum.
}}
{{trml
|trtx=af: Dille; am: እንስላል; ar: شبت; ast: Anethum graveolens; azb: ایلی شویود; az: İyli şüyüd; bat_smg: Kraps; ba: Укроп; be: Кроп; bg: Копър; bh: सोआ; bs: Kopar; ca: Anet; ceb: Anethum graveolens; csb: Dil; cs: Kopr vonný; cy: Llysiau'r gwewyr; da: Dild; de: Dill (Pflanze); dv: ދަމުއި; el: Άνηθος; en: Dill; eo: Aneto; es: Anethum graveolens; et: Aedtill; eu: Ezamihilu; fa: شوید; fi: Tilli; fr: Aneth; ga: Lus mín; gl: Aneto; he: שבת ריחני; hi: सोआ; hr: Kopar (biljna vrsta); ht: Lanni; hu: Kapor (növényfaj); hy: Սամիթ; id: Adas sowa; inh: Нарсий аьрхI; io: Aneto; is: Dill; it: Anethum graveolens; ja: イノンド; ka: კამა; kk: Аскөк; kn: ಸಬ್ಬಸಿಗೆ; ko: 딜; la: Anethum; lbe: Гъаран; lt: Krapas; lv: Dilles; mk: Копар; ml: ചതകുപ്പ; mrj: Ӓнис; mr: शेपू; ms: Adas manis; myv Копёрmy စမြိတ်ပင်nl Dillenn Dillno: Dill; os: Хъонтхора; pam: Dill; pa: ਸੋਏ; pcd: Anéte (Plante); pl: Koper ogrodowy; pt: Endro; ro: Mărar; ru: Укроп; sa: मिश्रेयसस्यम्; sd: سوئا; sh: Kopar (začin); simple: Dill; si: Anethum graveolens; sk: Kôpor voňavý; sl: Navadni koper; sq: Kopra; sr: Мирођија; sv: Dill; sw: Bizari; ta: சதகுப்பி; te: శత పుష్పం; tg: Шибит; th:
}}
}}

Latest revision as of 07:59, 24 October 2022

Ancient Greek

ἄνηθον, ἄννηθον, ἄννητον, ἀννήθιον, ἀνίκητον.

Greek Monolingual

[ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Ο τ. ἄνησον, κ. ἄνησσον κ. ἄννισον (Α), ἄνισον (το φυτό γλυκάνισο) καθώς και οι συναφείς με αυτόν τύποι πρέπει να διακρίνονται από τον τ. άνηθον καί τους συναφείς του τύπους —πράγμα εξάλλου που συνέβαινε ήδη στην αρχαιότηταεπειδή πρόκειται για δύο διαφορετικά φυτά. Κατά τον Χατζιδάκι (ΜΝΕ Β΄ 602) η ποικιλία στη γραφή των τύπων δείχνει ότι η λ. δεν είναι γνήσια ελληνική, αλλά ήλθε στην Ελλάδα μαζί με το φυτό από την Ασία ή την Αίγυπτο, παθαίνοντας διάφορες κατά τόπους φωνητικές αλλοιώσεις, πιθ. από παρετυμολογικές επιδράσεις συναφών ελληνικών λέξεων. Δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος από τους τύπους είναι ο αρχικός. Ο τ. άνισον φαίνεται να προήλθε με ιωτακισμό από τον τ. άνησον, ενώ, σύμφωνα με άλλη άποψη, προήλθε από το αραβ. yansun].

Wikipedia EN

Illustration Anethum graveolens0.jpg
Illustration Anethum graveolens

Dill (Anethum graveolens) is an annual herb in the celery family Apiaceae. It is the only species in the genus Anethum. Dill is grown widely in Eurasia where its leaves and seeds are used as a herb or spice for flavouring food.

The word "dill" and its close relatives are found in most of the Germanic languages; its ultimate origin is unknown. The generic name Anethum is the Latin form of the Greek ἄνῑσον / ἄνησον / ἄνηθον / ἄνητον, which meant both "dill" and "anise". The form anīsum came to be used for anise, anēthum for dill. The Latin word is the origin of dill's names in the Western Romance languages (anet, aneldo, etc.), and also of the obsolete English anet. Most Slavic language names come from Proto-Slavic *koprъ.

Wikipedia FR

L'aneth, Anethum graveolens, est une plante herbacée de la famille des Apiacées (Ombellifères), du genre anethum. Synonymes : Anethum sowa Roxburgh, Ferula marathrophylla W. G. Walpers, Peucedanum anethum Baillon, Peucedanum graveolens L., Peucedanum sowa (Roxburgh) Kurz. Origine du nom : Aneth vient du latin anethum, emprunté au grec ἄνηθον - anêthon, d'origine inconnue, et graveolens signifie en latin « d'odeur forte », composé de « gravis » (lourd, fort) et « olens » (sentant). Nom commun : aneth, fenouil bâtard, faux anis, fenouil puant, aneth odorant. Il est cultivé comme plante condimentaire pour ses feuilles et ses graines très aromatiques et se rapproche du fenouil par son odeur et ses propriétés, d'où ses noms de fenouil bâtard ou faux anis. Le nectar de ses fleurs est très apprécié des abeilles.

Wikipedia DE

Dill, Dille oder Gurkenkraut, auch Dillkraut und Dillfenchel genannt (Anethum graveolens), ist die einzige Pflanzenart der monotypischen Gattung Anethum und gehört zur Familie der Doldenblütler (Apiaceae). Sie stammt ursprünglich aus Vorderasien, wird heute jedoch weltweit angebaut. Dill ist im deutschsprachigen Gebiet eines der meistangebauten Gewürze. ผักชีลาว; tr: Dere otu; tyv: Койнут; uk: Кріп; ur: شِبِت; vi: Thì là; war: Anethum graveolens; wo: Anet; zh_yue: 刁草; zh: 蒔蘿

German > Latin

Dill, anēthum.

Translations

af: Dille; am: እንስላል; ar: شبت; ast: Anethum graveolens; azb: ایلی شویود; az: İyli şüyüd; bat_smg: Kraps; ba: Укроп; be: Кроп; bg: Копър; bh: सोआ; bs: Kopar; ca: Anet; ceb: Anethum graveolens; csb: Dil; cs: Kopr vonný; cy: Llysiau'r gwewyr; da: Dild; de: Dill (Pflanze); dv: ދަމުއި; el: Άνηθος; en: Dill; eo: Aneto; es: Anethum graveolens; et: Aedtill; eu: Ezamihilu; fa: شوید; fi: Tilli; fr: Aneth; ga: Lus mín; gl: Aneto; he: שבת ריחני; hi: सोआ; hr: Kopar (biljna vrsta); ht: Lanni; hu: Kapor (növényfaj); hy: Սամիթ; id: Adas sowa; inh: Нарсий аьрхI; io: Aneto; is: Dill; it: Anethum graveolens; ja: イノンド; ka: კამა; kk: Аскөк; kn: ಸಬ್ಬಸಿಗೆ; ko: 딜; la: Anethum; lbe: Гъаран; lt: Krapas; lv: Dilles; mk: Копар; ml: ചതകുപ്പ; mrj: Ӓнис; mr: शेपू; ms: Adas manis; myv Копёрmy စမြိတ်ပင်nl Dillenn Dillno: Dill; os: Хъонтхора; pam: Dill; pa: ਸੋਏ; pcd: Anéte (Plante); pl: Koper ogrodowy; pt: Endro; ro: Mărar; ru: Укроп; sa: मिश्रेयसस्यम्; sd: سوئا; sh: Kopar (začin); simple: Dill; si: Anethum graveolens; sk: Kôpor voňavý; sl: Navadni koper; sq: Kopra; sr: Мирођија; sv: Dill; sw: Bizari; ta: சதகுப்பி; te: శత పుష్పం; tg: Шибит; th: