ἀρτοποιΐα: Difference between revisions
ἀλώπηξ, αἰετοῦ ἅ τ' ἀναπιτναμένα ῥόμβον ἴσχει → a fox, which, by spreading itself out, wards off the eagle's swoop
m (Text replacement - "(?s)({{LSJ.*}}\n)({{.*}}\n)({{DGE.*}}\n)" to "$1$3$2") |
m (Text replacement - "(?s)({{ls\n\|lstext.*}}\n)({{bailly.*}}\n)" to "$2$1") |
||
Line 15: | Line 15: | ||
{{pape | {{pape | ||
|ptext=[[https://www.translatum.gr/images/pape/pape-01-0363.png Seite 363]] ἡ, Bäckerei, Xen. Mem. 2, 7, 6; Ar. bei Poll. 7, 21. | |ptext=[[https://www.translatum.gr/images/pape/pape-01-0363.png Seite 363]] ἡ, Bäckerei, Xen. Mem. 2, 7, 6; Ar. bei Poll. 7, 21. | ||
}} | |||
{{bailly | |||
|btext=ας (ἡ) :<br />confection du pain.<br />'''Étymologie:''' [[ἀρτοποιός]]. | |||
}} | }} | ||
{{ls | {{ls | ||
|lstext='''ἀρτοποιΐα''': ἡ, ἡ [[τέχνη]] τοῦ ἀρτοποιοῦ, ἡ κατασκευὴ ἄρτου. Ἀριστοφ. Ἀποσπ. 205, Ξεν. Ἀπομν. 2. 7. 6. | |lstext='''ἀρτοποιΐα''': ἡ, ἡ [[τέχνη]] τοῦ ἀρτοποιοῦ, ἡ κατασκευὴ ἄρτου. Ἀριστοφ. Ἀποσπ. 205, Ξεν. Ἀπομν. 2. 7. 6. | ||
}} | }} | ||
{{lsm | {{lsm |
Revision as of 13:45, 2 October 2022
English (LSJ)
ἡ, baking, Ar.Fr.313, X.Mem.2.7.6; -ποιεία PFlor.168.3 (iii A. D.), al.
Spanish (DGE)
-ας, ἡ
• Grafía: graf. -ποιεία PWisc.29ue.3, PFlor.168.3 (III d.C.), POxy.1572.5 (III d.C.), PN.York 5.59 (IV d.C.), -πία PCair.Isidor.31.9 (III d.C.)
fabricación de pan, panificación, panadería ἀπὸ δὲ ἀρτοποιίας Κύρηβος τήν τε οἰκίαν πᾶσαν διατρέφει καὶ ζῇ δαψιλῶς X.Mem.2.7.6, cf. Ar.Fr.327, Gal.11.120, PSI 787.16, PWisc.5.32 (II d.C.), l.c., PN.York l.c., POxy.2017.10 (V d.C.), Horap.1.38, Gp.2.16.1, Dsc.4.113.
German (Pape)
[Seite 363] ἡ, Bäckerei, Xen. Mem. 2, 7, 6; Ar. bei Poll. 7, 21.
French (Bailly abrégé)
ας (ἡ) :
confection du pain.
Étymologie: ἀρτοποιός.
Greek (Liddell-Scott)
ἀρτοποιΐα: ἡ, ἡ τέχνη τοῦ ἀρτοποιοῦ, ἡ κατασκευὴ ἄρτου. Ἀριστοφ. Ἀποσπ. 205, Ξεν. Ἀπομν. 2. 7. 6.
Greek Monotonic
ἀρτοποιΐα: ἡ, τέχνη του αρτοποιού, σε Ξεν.
Russian (Dvoretsky)
ἀρτοποιΐα: ἡ хлебопечение Xen., Arph.