σίκερα: Difference between revisions
πρῶτον μὲν οὖν ὄστρεια παρὰ Νηρεῖ τινι ἰδὼν γέροντι φυκί ἠμφιεσμένα ἔλαβον ἐχίνους τ' ἐστὶ γὰρ προοίμιον δείπνου χαριέντως ταῦτα πεπρυτανευμένου → So first I spotted oysters wrapped in seaweed at the shop of some old Nereus, and sea urchins, which I bought; these were the appetizers for a delightfully managed dinner
(Bailly1_4) |
(strοng) |
||
Line 18: | Line 18: | ||
{{bailly | {{bailly | ||
|btext=ερος (τό) :<br />boisson fermentée (cidre, <i>etc.</i>).<br /><i><b>Étym.</b> hébr.</i> shèkâr. | |btext=ερος (τό) :<br />boisson fermentée (cidre, <i>etc.</i>).<br /><i><b>Étym.</b> hébr.</i> shèkâr. | ||
}} | |||
{{StrongGR | |||
|strgr=of [[Hebrew]] [[origin]] (שֵׁכָר); an intoxicant, i.e. [[intensely]] fermented [[liquor]]: [[strong]] [[drink]]. | |||
}} | }} |
Revision as of 17:47, 25 August 2017
English (LSJ)
τό,
A fermented liquor, strong drink, LXX Le.10.9, Is.24.9, Ev.Luc.1.15, Gal.19.693. (Cf. Hebr. šēkār.)
German (Pape)
[Seite 880] τό, ein künstlicher Wein, ein geistiges, berauschendes Getränk, wie Cider, Bier, Sorbet u. dgl., Sp. Bei Euseb. praep. evang. 6, 10 auch im gen. σίκερος.
Greek (Liddell-Scott)
σίκερα: τό, ποτὸν πνευματῶδες διὰ ζυμώσεως παρασκευαζόμενον, μεθυστικόν, Ἑβδ. (Λευιτ. Ι΄, 9, Ἡσαΐ. ΚΔ΄ , 9), Εὐαγγ. κ. Λουκ. α΄, 15· γεν. σίκερος Εὐσ. Εὐαγγ. Προπ. 275Β· - σικεροποτέω, Καισαρ. Ζητ. 47· - σικερατίζω, Εὐσ. ἔνθ’ ἀνωτ. (ἐκ τοῦ Ἑβρ. shêkâr).
French (Bailly abrégé)
ερος (τό) :
boisson fermentée (cidre, etc.).
Étym. hébr. shèkâr.
English (Strong)
of Hebrew origin (שֵׁכָר); an intoxicant, i.e. intensely fermented liquor: strong drink.