ἀρτοποιΐα: Difference between revisions
m (Text replacement - "(?s)({{ls\n\|lstext.*}}\n)({{bailly.*}}\n)" to "$2$1") |
m (Text replacement - "(?s)(\n{{ls\n\|lstext.*}})(\n{{.*}})(\n{{elru.*}})" to "$3$1$2") |
||
Line 18: | Line 18: | ||
{{bailly | {{bailly | ||
|btext=ας (ἡ) :<br />confection du pain.<br />'''Étymologie:''' [[ἀρτοποιός]]. | |btext=ας (ἡ) :<br />confection du pain.<br />'''Étymologie:''' [[ἀρτοποιός]]. | ||
}} | |||
{{elru | |||
|elrutext='''ἀρτοποιΐα:''' ἡ [[хлебопечение]] Xen., Arph. | |||
}} | }} | ||
{{ls | {{ls | ||
Line 24: | Line 27: | ||
{{lsm | {{lsm | ||
|lsmtext='''ἀρτοποιΐα:''' ἡ, [[τέχνη]] του αρτοποιού, σε Ξεν. | |lsmtext='''ἀρτοποιΐα:''' ἡ, [[τέχνη]] του αρτοποιού, σε Ξεν. | ||
}} | }} | ||
{{mdlsj | {{mdlsj | ||
|mdlsjtxt=[from [[ἀρτοποιός]]<br />a [[baking]], Xen. | |mdlsjtxt=[from [[ἀρτοποιός]]<br />a [[baking]], Xen. | ||
}} | }} |
Revision as of 18:40, 3 October 2022
English (LSJ)
ἡ, baking, Ar.Fr.313, X.Mem.2.7.6; -ποιεία PFlor.168.3 (iii A. D.), al.
Spanish (DGE)
-ας, ἡ
• Grafía: graf. -ποιεία PWisc.29ue.3, PFlor.168.3 (III d.C.), POxy.1572.5 (III d.C.), PN.York 5.59 (IV d.C.), -πία PCair.Isidor.31.9 (III d.C.)
fabricación de pan, panificación, panadería ἀπὸ δὲ ἀρτοποιίας Κύρηβος τήν τε οἰκίαν πᾶσαν διατρέφει καὶ ζῇ δαψιλῶς X.Mem.2.7.6, cf. Ar.Fr.327, Gal.11.120, PSI 787.16, PWisc.5.32 (II d.C.), l.c., PN.York l.c., POxy.2017.10 (V d.C.), Horap.1.38, Gp.2.16.1, Dsc.4.113.
German (Pape)
[Seite 363] ἡ, Bäckerei, Xen. Mem. 2, 7, 6; Ar. bei Poll. 7, 21.
French (Bailly abrégé)
ας (ἡ) :
confection du pain.
Étymologie: ἀρτοποιός.
Russian (Dvoretsky)
ἀρτοποιΐα: ἡ хлебопечение Xen., Arph.
Greek (Liddell-Scott)
ἀρτοποιΐα: ἡ, ἡ τέχνη τοῦ ἀρτοποιοῦ, ἡ κατασκευὴ ἄρτου. Ἀριστοφ. Ἀποσπ. 205, Ξεν. Ἀπομν. 2. 7. 6.
Greek Monotonic
ἀρτοποιΐα: ἡ, τέχνη του αρτοποιού, σε Ξεν.