ὠμοτριβής

Revision as of 11:02, 25 August 2023 by Spiros (talk | contribs) (LSJ1 replacement)

English (LSJ)

ὠμοτριβές, pressed raw, ὠμοτριβὲς ἔλαιον oil from unripe olives, preferred for many purposes, Theophrastus De Odoribus 15, Dsc.1.30.

Greek (Liddell-Scott)

ὠμοτρῐβής: -ές, γεν. -έος, τριβόμενος ὠμὸς ἢ ἄωρος, ὠμ. ἔλαιον, ἐξ ἀώρων ἐλαιῶν, προτιμώμενον χάριν πολλῶν χρήσεων, Θεοφρ. π. Ὀσμ. 15, Διοσκ. 1, 29, πρβλ. ὀμφάκινον.

Greek Monolingual

-ές, ΜΑ
(ιδίως για λάδι) αυτός που προέρχεται από την έκθλιψη άγουρων ελιών («ἀλείφειν τὴν κεφαλὴν ὠμοτριβὲς ἔλαιον», Θεοφάν. Νόνν.).
[ΕΤΥΜΟΛ. < ὠμός + -τριβής (< τριβή), πρβλ. νεοτριβής].

German (Pape)

ές, roh zerrieben, zermahlen, zermalmt, gepreßt, ὠμοτριβὲς ἔλαιον, Öl aus unreifen Oliven, Theophr. bei Ath. II.67b.