ασκαλαβώτης: Difference between revisions

From LSJ

Ὁ σοφὸς ἐν αὑτῷ περιφέρει τὴν οὐσίαν → Qui sapit, is in se cuncta circumfert sua → Der Weise trägt, was er besitzt, in sich herum

Menander, Monostichoi, 404
(6)
 
m (Text replacement - "<b>πρβλ.</b>" to "πρβλ.")
 
Line 1: Line 1:
{{grml
{{grml
|mltxt=[[ἀσκαλαβώτης]], ο (Α)<br />η κατάστικτη [[σαύρα]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Ο παρεκτεταμένος τ. [[ασκαλαβώτης]] θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί παράγωγο του [[ασκάλαβος]] (<b>[[πρβλ]].</b> [[γαλεώτης]]: [[γαλεός]]), αν δεν μαρτυρείτο σε προγενέστερη από αυτό περίοδο. Πρόκειται για λέξεις άγνωστης ετυμολ., πιθ. δάνεια αιγαιακής προελεύσεως. Όσον αφορά στο [[επίθημα]] -<i>βος</i>, με το οποίο σχηματίζονται αρκετά ονόματα ζώων (<b>[[πρβλ]].</b> [[κάραβος]]) και που υποστηρίζεται ότι αποτελεί [[παραλλαγή]] του -<i>φος</i> (<b>[[πρβλ]].</b> [[ασκάλαφος]]), [[είναι]] δυνατόν να οφείλεται σε παρετυμολογική [[επίδραση]] ή και να χαρακτηρίζει λέξεις που δεν εμφανίζουν ΙΕ. [[δομή]]].
|mltxt=[[ἀσκαλαβώτης]], ο (Α)<br />η κατάστικτη [[σαύρα]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Ο παρεκτεταμένος τ. [[ασκαλαβώτης]] θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί παράγωγο του [[ασκάλαβος]] (πρβλ. [[γαλεώτης]]: [[γαλεός]]), αν δεν μαρτυρείτο σε προγενέστερη από αυτό περίοδο. Πρόκειται για λέξεις άγνωστης ετυμολ., πιθ. δάνεια αιγαιακής προελεύσεως. Όσον αφορά στο [[επίθημα]] -<i>βος</i>, με το οποίο σχηματίζονται αρκετά ονόματα ζώων (πρβλ. [[κάραβος]]) και που υποστηρίζεται ότι αποτελεί [[παραλλαγή]] του -<i>φος</i> (πρβλ. [[ασκάλαφος]]), [[είναι]] δυνατόν να οφείλεται σε παρετυμολογική [[επίδραση]] ή και να χαρακτηρίζει λέξεις που δεν εμφανίζουν ΙΕ. [[δομή]]].
}}
}}

Latest revision as of 11:10, 23 December 2018

Greek Monolingual

ἀσκαλαβώτης, ο (Α)
η κατάστικτη σαύρα.
[ΕΤΥΜΟΛ. Ο παρεκτεταμένος τ. ασκαλαβώτης θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί παράγωγο του ασκάλαβος (πρβλ. γαλεώτης: γαλεός), αν δεν μαρτυρείτο σε προγενέστερη από αυτό περίοδο. Πρόκειται για λέξεις άγνωστης ετυμολ., πιθ. δάνεια αιγαιακής προελεύσεως. Όσον αφορά στο επίθημα -βος, με το οποίο σχηματίζονται αρκετά ονόματα ζώων (πρβλ. κάραβος) και που υποστηρίζεται ότι αποτελεί παραλλαγή του -φος (πρβλ. ασκάλαφος), είναι δυνατόν να οφείλεται σε παρετυμολογική επίδραση ή και να χαρακτηρίζει λέξεις που δεν εμφανίζουν ΙΕ. δομή].