ματεριαλισμός: Difference between revisions

From LSJ

οὐκ ἔστιν ὧδε ἀλλὰ ἠγέρθη → He is not here, but is risen

Source
m (Text replacement - "<b>πρβλ.</b>" to "πρβλ.")
mNo edit summary
 
Line 1: Line 1:
{{grml
{{grml
|mltxt=ο<br />η [[θεμελιώδης]] [[άποψη]] όλων τών φιλοσοφικών συστημάτων που θεωρούν ως μοναδική [[πραγματικότητα]] την ύλη, απορρίπτουν τον Θεό και την [[ψυχή]] και υποστηρίζουν ότι όλες οι λειτουργίες του ανθρώπου, και η [[σκέψη]], η [[βούληση]], οι επιθυμίες του κ.λπ. και η [[εξέλιξη]] της ιστορίας αποτελούν [[φυσικά]] φαινόμενα και [[πρέπει]] να εξετάζονται με την [[ίδια]] μέθοδο που εξετάζεται ο [[φυσικός]] [[κόσμος]], ο [[υλισμός]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Μεταφορά στην Ελληνική ξεν. όρου, [[πρβλ]]. γαλλ. <i>materialisme</i> <span style="color: red;"><</span> νεολατ. <i>materialismus</i> <span style="color: red;"><</span> λατ. <i>materialis</i> <span style="color: red;"><</span> <i>materia</i> «ύλη»].
|mltxt=ο<br />η [[θεμελιώδης]] [[άποψη]] όλων τών φιλοσοφικών συστημάτων που θεωρούν ως μοναδική [[πραγματικότητα]] την ύλη, απορρίπτουν τον Θεό και την [[ψυχή]] και υποστηρίζουν ότι όλες οι λειτουργίες του ανθρώπου, και η [[σκέψη]], η [[βούληση]], οι επιθυμίες του κ.λπ. και η [[εξέλιξη]] της ιστορίας αποτελούν [[φυσικά]] φαινόμενα και [[πρέπει]] να εξετάζονται με την [[ίδια]] μέθοδο που εξετάζεται ο [[φυσικός]] [[κόσμος]], ο [[υλισμός]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Μεταφορά στην Ελληνική ξεν. όρου, [[πρβλ]]. γαλλ. <i>[[materialisme]]</i> <span style="color: red;"><</span> νεολατ. <i>[[materialismus]]</i> <span style="color: red;"><</span> λατ. <i>[[materialis]]</i> <span style="color: red;"><</span> <i>[[materia]]</i> «ύλη»].
}}
}}

Latest revision as of 13:29, 14 May 2024

Greek Monolingual

ο
η θεμελιώδης άποψη όλων τών φιλοσοφικών συστημάτων που θεωρούν ως μοναδική πραγματικότητα την ύλη, απορρίπτουν τον Θεό και την ψυχή και υποστηρίζουν ότι όλες οι λειτουργίες του ανθρώπου, και η σκέψη, η βούληση, οι επιθυμίες του κ.λπ. και η εξέλιξη της ιστορίας αποτελούν φυσικά φαινόμενα και πρέπει να εξετάζονται με την ίδια μέθοδο που εξετάζεται ο φυσικός κόσμος, ο υλισμός.
[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην Ελληνική ξεν. όρου, πρβλ. γαλλ. materialisme < νεολατ. materialismus < λατ. materialis < materia «ύλη»].