ψυχανάλυση: Difference between revisions

From LSJ

Πένητας ἀργοὺς οὐ τρέφει ῥᾳθυμία → Desidia nescit educare pauperem → Den trägen Armen nährt nicht seine Arbeitsscheu

Menander, Monostichoi, 460
(47c)
 
m (Text replacement - "<b>πρβλ.</b>" to "πρβλ.")
 
Line 1: Line 1:
{{grml
{{grml
|mltxt=η, Ν<br /><b>1.</b> η ψυχολογική [[αντίληψη]] και [[θεωρία]] του Αυστριακού ψυχιάτρου Ζήγκμουντ Φρόυντ, από την οποία προέκυψε ένα από τα κύρια ρεύματα της σύγχρονης ψυχολογίας και η οποία βασίζεται στη [[διερεύνηση]] τών ασύνειδων, [[κυρίως]], ψυχικών διεργασιών, [[δηλαδή]] τών διεργασιών που συντελούνται στο [[υποσυνείδητο]]<br /><b>2.</b> θεραπευτική [[μέθοδος]] τών νευρωτικών ή ψυχωτικών διαταραχών που εγκαινίασε ο Φρόυντ με [[βάση]] την [[παραπάνω]] [[αντίληψη]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Αντιδάνεια λ., <b>[[πρβλ]].</b> γαλλ. <i>psychanalyse</i> (<span style="color: red;"><</span> [[ψυχή]] <span style="color: red;">+</span> [[ανάλυση]])].
|mltxt=η, Ν<br /><b>1.</b> η ψυχολογική [[αντίληψη]] και [[θεωρία]] του Αυστριακού ψυχιάτρου Ζήγκμουντ Φρόυντ, από την οποία προέκυψε ένα από τα κύρια ρεύματα της σύγχρονης ψυχολογίας και η οποία βασίζεται στη [[διερεύνηση]] τών ασύνειδων, [[κυρίως]], ψυχικών διεργασιών, [[δηλαδή]] τών διεργασιών που συντελούνται στο [[υποσυνείδητο]]<br /><b>2.</b> θεραπευτική [[μέθοδος]] τών νευρωτικών ή ψυχωτικών διαταραχών που εγκαινίασε ο Φρόυντ με [[βάση]] την [[παραπάνω]] [[αντίληψη]].<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Αντιδάνεια λ., [[πρβλ]]. γαλλ. <i>psychanalyse</i> (<span style="color: red;"><</span> [[ψυχή]] <span style="color: red;">+</span> [[ανάλυση]])].
}}
}}

Latest revision as of 15:45, 23 August 2021

Greek Monolingual

η, Ν
1. η ψυχολογική αντίληψη και θεωρία του Αυστριακού ψυχιάτρου Ζήγκμουντ Φρόυντ, από την οποία προέκυψε ένα από τα κύρια ρεύματα της σύγχρονης ψυχολογίας και η οποία βασίζεται στη διερεύνηση τών ασύνειδων, κυρίως, ψυχικών διεργασιών, δηλαδή τών διεργασιών που συντελούνται στο υποσυνείδητο
2. θεραπευτική μέθοδος τών νευρωτικών ή ψυχωτικών διαταραχών που εγκαινίασε ο Φρόυντ με βάση την παραπάνω αντίληψη.
[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ. γαλλ. psychanalyse (< ψυχή + ανάλυση)].