ἄμυλος: Difference between revisions
(6_18) |
(Bailly1_1) |
||
Line 15: | Line 15: | ||
{{ls | {{ls | ||
|lstext='''ἄμῠλος''': -ον, ὁ μὴ ἀλεσθεὶς ἐν μύλῳ· [[ἐντεῦθεν]] ὁ ἐκ λεπτοτάτου ἀλεύρου ἄρτος [[Πολυδ]]. 6. 72, πρβλ. προηγ. ΙΙ. ὡς οὐσιαστ., [[ἄμυλος]], ὁ, [[πλακοῦς]] ἐκ λεπτοῦ ἀλεύρου, Ἀριστοφ. Ἀχ. 1092· [[οὕτως]] ἐν Εἰρ. 1195, ὁ Δινδόρφ. (ἐκ χειρογράφων) διώρθωσε τοὺς ἀντὶ τάς, πρβλ. Θεόκρ. 9. 21, Τηλεκλείδ. ἐν «Στερροῖς» 2, κτλ. 2) ἄμυλον (ἐνν. [[ἄλευρον]]), τό, [[λεπτὸν]] [[ἄλευρον]], παρασκευαζόμενον ἐπιμελέστερον ἢ διὰ τοῦ συνήθους ἀλέσματος, πρβλ. Πλιν. Φυσ. Ἱστ. 7. 18: - [[πλακοῦς]] ἐκ τοιούτου ἀλεύρου, Ἀθήν. 647Ε: λεπτοτάτη [[ἄχνη]], [[κόλλα]], «νισεστές»,, Διοσκ. 2. 123. | |lstext='''ἄμῠλος''': -ον, ὁ μὴ ἀλεσθεὶς ἐν μύλῳ· [[ἐντεῦθεν]] ὁ ἐκ λεπτοτάτου ἀλεύρου ἄρτος [[Πολυδ]]. 6. 72, πρβλ. προηγ. ΙΙ. ὡς οὐσιαστ., [[ἄμυλος]], ὁ, [[πλακοῦς]] ἐκ λεπτοῦ ἀλεύρου, Ἀριστοφ. Ἀχ. 1092· [[οὕτως]] ἐν Εἰρ. 1195, ὁ Δινδόρφ. (ἐκ χειρογράφων) διώρθωσε τοὺς ἀντὶ τάς, πρβλ. Θεόκρ. 9. 21, Τηλεκλείδ. ἐν «Στερροῖς» 2, κτλ. 2) ἄμυλον (ἐνν. [[ἄλευρον]]), τό, [[λεπτὸν]] [[ἄλευρον]], παρασκευαζόμενον ἐπιμελέστερον ἢ διὰ τοῦ συνήθους ἀλέσματος, πρβλ. Πλιν. Φυσ. Ἱστ. 7. 18: - [[πλακοῦς]] ἐκ τοιούτου ἀλεύρου, Ἀθήν. 647Ε: λεπτοτάτη [[ἄχνη]], [[κόλλα]], «νισεστές»,, Διοσκ. 2. 123. | ||
}} | |||
{{bailly | |||
|btext=ος, ον :<br />non moulu ; ὁ [[ἄμυλος]] gâteau de farine fine ; τὸ ἄμυλον <i>m. sign. ou</i> amidon.<br />'''Étymologie:''' ἀ, [[μύλη]]. | |||
}} | }} |
Revision as of 19:41, 9 August 2017
English (LSJ)
ον,
A not ground at the mill: hence, of the finest meal, ἄρτος Poll.6.72; cf. foreg. II as Subst., ἄμυλος, ὁ, cake of fine meal, Ar.Ach.1092, Pax1195, cf. Stratt.2D., Theoc.9.21, Telecl.32:— also ἄμυλον, τό, Ath.14.647f. III ἄμυλον, τό, starch, Dsc.2.101, Plin.HN18.76, SIG1171.11 (Lebena), POxy.1088i5, etc.
German (Pape)
[Seite 130] nicht gemahlen, nicht auf der Mühle bereitet, dah. ὁ ἄμυλος, Kuchen aus seinem Mehle, Ar. Ach. 1057 P. 1161; Theocr. 9, 21, u. öfter bei Ath., z. B. Matro. IV, 134 e.
Greek (Liddell-Scott)
ἄμῠλος: -ον, ὁ μὴ ἀλεσθεὶς ἐν μύλῳ· ἐντεῦθεν ὁ ἐκ λεπτοτάτου ἀλεύρου ἄρτος Πολυδ. 6. 72, πρβλ. προηγ. ΙΙ. ὡς οὐσιαστ., ἄμυλος, ὁ, πλακοῦς ἐκ λεπτοῦ ἀλεύρου, Ἀριστοφ. Ἀχ. 1092· οὕτως ἐν Εἰρ. 1195, ὁ Δινδόρφ. (ἐκ χειρογράφων) διώρθωσε τοὺς ἀντὶ τάς, πρβλ. Θεόκρ. 9. 21, Τηλεκλείδ. ἐν «Στερροῖς» 2, κτλ. 2) ἄμυλον (ἐνν. ἄλευρον), τό, λεπτὸν ἄλευρον, παρασκευαζόμενον ἐπιμελέστερον ἢ διὰ τοῦ συνήθους ἀλέσματος, πρβλ. Πλιν. Φυσ. Ἱστ. 7. 18: - πλακοῦς ἐκ τοιούτου ἀλεύρου, Ἀθήν. 647Ε: λεπτοτάτη ἄχνη, κόλλα, «νισεστές»,, Διοσκ. 2. 123.
French (Bailly abrégé)
ος, ον :
non moulu ; ὁ ἄμυλος gâteau de farine fine ; τὸ ἄμυλον m. sign. ou amidon.
Étymologie: ἀ, μύλη.