ὀψοποιΐα: Difference between revisions

From LSJ

Ὁ δὲ μὴ δυνάμενος κοινωνεῖν ἢ μηδὲν δεόμενος δι' αὐτάρκειαν οὐθὲν μέρος πόλεως, ὥστε θηρίον θεός → Whoever is incapable of associating, or has no need to because of self-sufficiency, is no part of a state; so he is either a beast or a god

Aristotle, Politics, 1253a25
(13_3)
 
m (Text replacement - ":<br />][[" to ":<br />[[")
 
(5 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{LSJ2
|Full diacritics=ὀψοποιΐα
|Medium diacritics=ὀψοποιΐα
|Low diacritics=οψοποιία
|Capitals=ΟΨΟΠΟΙΙΑ
|Transliteration A=opsopoiḯa
|Transliteration B=opsopoiia
|Transliteration C=opsopoiia
|Beta Code=o)yopoii+/a
|Definition=ἡ, [[cookery]], esp. [[fine cookery]], [[culinary art‎‎]] X. ''Mem.'' 3.14.5, Pl. ''Grg.'' 462d; ὁ τὴν ὀ. συγγεγραφὼς τὴν [[Σικελικήν]] who wrote the [[Sicilian]] [[cookery book]], ''ib.'' 518b.
}}
{{pape
{{pape
|ptext=[[https://www.translatum.gr/images/pape/pape-02-0433.png Seite 433]] ἡ, (leckere) Zubereitung der Speisen; Plat. Gorg. 462 d 518 b Xen. Mem. 3, 14, 5 u. Folgde. Ein Buch über die Kochkunst mit diesem Titel nennt Ath. III, 112 d.
|ptext=[[https://www.translatum.gr/images/pape/pape-02-0433.png Seite 433]] ἡ, (leckere) Zubereitung der Speisen; Plat. Gorg. 462 d 518 b Xen. Mem. 3, 14, 5 u. Folgde. Ein Buch über die Kochkunst mit diesem Titel nennt Ath. III, 112 d.
}}
{{bailly
|btext=ας (ἡ) :<br />[[art culinaire]].<br />'''Étymologie:''' [[ὀψοποιός]].
}}
{{elru
|elrutext='''ὀψοποιΐα:''' ἡ Plat., Xen. = [[ὀψοποιητική]].
}}
}}

Latest revision as of 17:40, 8 January 2023

Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: ὀψοποιΐα Medium diacritics: ὀψοποιΐα Low diacritics: οψοποιία Capitals: ΟΨΟΠΟΙΙΑ
Transliteration A: opsopoiḯa Transliteration B: opsopoiia Transliteration C: opsopoiia Beta Code: o)yopoii+/a

English (LSJ)

ἡ, cookery, esp. fine cookery, culinary art‎‎ X. Mem. 3.14.5, Pl. Grg. 462d; ὁ τὴν ὀ. συγγεγραφὼς τὴν Σικελικήν who wrote the Sicilian cookery book, ib. 518b.

German (Pape)

[Seite 433] ἡ, (leckere) Zubereitung der Speisen; Plat. Gorg. 462 d 518 b Xen. Mem. 3, 14, 5 u. Folgde. Ein Buch über die Kochkunst mit diesem Titel nennt Ath. III, 112 d.

French (Bailly abrégé)

ας (ἡ) :
art culinaire.
Étymologie: ὀψοποιός.

Russian (Dvoretsky)

ὀψοποιΐα: ἡ Plat., Xen. = ὀψοποιητική.