σταίτινος: Difference between revisions

From LSJ

γῆ θηρίοις μᾶλλον ἢ ἀνθρώποις σύμμετροςregion more fitting to beasts than men

Source
m (Text replacement - "(*UTF)(*UCP)btext=(.*?:<br \/>)([\w\s'-]+)\.<br" to "btext=$1$2.<br")
m (LSJ1 replacement)
Line 8: Line 8:
|Transliteration C=staitinos
|Transliteration C=staitinos
|Beta Code=stai/tinos
|Beta Code=stai/tinos
|Definition=η, ον, [[of flour]] or [[dough of spelt]], <span class="bibl">Hdt.2.47</span>, <span class="bibl">Plu.<span class="title">Luc.</span> 10</span>.
|Definition=η, ον, [[of flour]] or [[dough of spelt]], Hdt.2.47, Plu.''Luc.'' 10.
}}
}}
{{pape
{{pape
Line 17: Line 17:
}}
}}
{{elnl
{{elnl
|elnltext=σταίτινος -η -ον [σταίς] [[van deeg van tarwemeel]].
|elnltext=σταίτινος -η -ον [σταίς] [[van deeg van tarwemeel]].
}}
}}
{{elru
{{elru

Revision as of 11:52, 25 August 2023

Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: σταίτῐνος Medium diacritics: σταίτινος Low diacritics: σταίτινος Capitals: ΣΤΑΙΤΙΝΟΣ
Transliteration A: staítinos Transliteration B: staitinos Transliteration C: staitinos Beta Code: stai/tinos

English (LSJ)

η, ον, of flour or dough of spelt, Hdt.2.47, Plu.Luc. 10.

German (Pape)

[Seite 928] von Weizenmehl, σταιτίνας πλάσσοοσι ὗς, Her. 2, 27.

French (Bailly abrégé)

η, ον :
préparé avec de la pâte.
Étymologie: σταῖς.

Dutch (Woordenboekgrieks.nl)

σταίτινος -η -ον [σταίς] van deeg van tarwemeel.

Russian (Dvoretsky)

σταίτινος: сделанный из теста (ὗς Her.; βοῦς Plut.).

Greek Monolingual

και στάτινος, -ίνη, -ον Α [[σταῑς, σταιτός]]
1. φτειαγμένος από ζυμάρι
2. (το θηλ. στον τ. στατίνη) (κατά τον Ησύχ.) «ἡ ἐκ στέατος πεποιημένη καὶ ἁπ(α)λή».

Greek Monotonic

σταίτῑνος: -η, -ον, αυτός που είναι παρασκευασμένος από αλεύρι ή ζύμη σικάλεως, σε Ηρόδ., Πλούτ.

Greek (Liddell-Scott)

σταίτινος: -η, -ον, ὁ ἐξ ἀλεύρου ἢ φυράματος ζειᾶς, Ἡρόδ. 2. 47, Πλουτ. Λούκουλλ. 10· - οὕτω, σταιτήια, τά, πλακούντια ἢ ἀρτίσκοι ἐξ ἀλεύρου ζειᾶς, Ἡσύχ.

Middle Liddell

σταίτῑνος, η, ον [from σταῖς
of flour or dough of spelt, Hdt., Plut.