Θρινακίη

From LSJ
Revision as of 06:01, 19 April 2023 by Spiros (talk | contribs)

Μετὰ τὴν δόσιν τάχιστα γηράσκει χάρις → Post munera cito consenescit gratia → Gleich nach der Gabe altert äußerst schnell der Dank

Menander, Monostichoi, 347
Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: Θρῑνᾰκίη Medium diacritics: Θρινακίη Low diacritics: Θρινακίη Capitals: ΘΡΙΝΑΚΙΗ
Transliteration A: Thrinakíē Transliteration B: Thrinakiē Transliteration C: THrinakii Beta Code: *qrinaki/h

English (LSJ)

ἡ, (θρῖναξ) Thrinacia, a legendary island, Od.11.107, etc.: afterwards identified with Sicily and written Τρινακρία (from τρεῖς, ἄκραι) (q.v.); cf. Τριναχία:—also Θρῑνακίς, ίδος, ἡ, Str.6.2.1:—Adj. Θρῑνάκιος, α, ον, Sicilian, ῥίζα Nic.Th.529.

Wikipedia EN

Thrinacia (Homeric Greek Θρινακία Thrinakíā, from θρῖναξ "trident"; English pronunciation /θrɪˈneɪʃə, θraɪ-/) is the island home of the Cattle of Helios in Book XII of Homer's Odyssey, guarded by Helios' daughters Lampetia and Phaethusa, born to him by Neaera. Homeric Thrinacia was later identified with Sicily, and its name re-interpreted as Trinakria (Τρινακρία, from τρεῖς and ἄκραι, as "[island] with three headlands"). But Homeric Thrinacia is also associated with Malta, and Sicily is instead also identified with the episode of the Cyclops Polyphemus, son of Poseidon.

Wikipedia EL

Θρινακία ή Θρινακίη αποκαλείται η νήσος στην οποία έβοσκαν τα βόδια του θεού Ήλιου στη δωδέκατη ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου. Τα βόδια φυλάσσονταν από τις κόρες του Ήλιου Λαμπετίη και Φαέθουσα. Αρκετές φορές η Θρινακία ταυτίζεται με τη Σικελία, καθώς το όνομά της μοιάζει με το όνομα Τρινακρία (= με τρεις άκρες), ονομασία της Σικελίας εξαιτίας του τριγωνικού της σχήματος. Ωστόσο, το νησί ταυτίζεται επίσης και με τη Μάλτα.

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφθασαν στη Θρινακία αφού πρώτα πέρασαν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ο Οδυσσέας είχε προειδοποιηθεί τόσο από την Κίρκη όσο και από την ψυχή του Τειρεσία να αποφύγει τη Θρινακία, αλλά οι άνδρες του τον ικέτευσαν να τους αφήσει να σταματήσουν εκεί για να ξεκουραστούν. Εκείνος συμφώνησε απρόθυμα, αλλά τους έβαλε να ορκιστούν ότι δεν θα άγγιζαν τα βόδια στο νησί. Ωστόσο, επί όλο τον επόμενο μήνα φυσούσαν συνεχώς αντίθετοι άνεμοι και δεν μπορούσαν να φύγουν. Μια μέρα που ο Οδυσσέας πήγε να προσευχηθεί για μια ασφαλή επιστροφή στην Ιθάκη, το πλήρωμά του, φοβούμενο ότι θα πέθαινε από την πείνα, έσφαξε και έφαγε μερικά από τα βόδια του Ήλιου. Ως συνέπεια αυτού, όταν τελικώς απέπλευσαν από το νησί, ο θεός Ήλιος απαίτησε από τον Δία να τους σκοτώσει με έναν από τους κεραυνούς του. Μόνο ο Οδυσσέας επέζησε, αλλά τιμωρήθηκε και εκείνος με την καθυστέρηση της επιστροφής του στην Ιθάκη επί οκτώ χρόνια, παραμένοντας στη νήσο Ωγυγία.

Russian (Dvoretsky)

Θρῑνᾰκίη: (νῆσος) ἡ остров Тринакия Hom. (впосл. отожд. с Сицилией - Τρινακρία Anth.).

Greek Monotonic

Θρῑνᾰκίη: ἡ (θρῖναξ), παλιό όνομα της Σικελίας, το οποίο προήλθε από τα τρία της ακρωτήρια, σε Ομήρ. Οδ., κ.λπ.· σε μεταγεν. εποχή, ο παλαιός τύπος Θρινακίη μετετράπη σε Τρινακρία, Λατ. Trinacria, όπως αν είχε συντεθεί από το τρεῖς ἄκραι.

Middle Liddell

Θρῑνᾰκίη, ἡ, θρῖναξ
an old name of Sicily, from its three promontories, Od., etc.:—in later times, the old form Θρινακίη was altered into Τρινακρία, Lat. Trinacria, as if it were compounded of τρεῖς ἄκραι. [from θρῖναξ