θύμβρα
τίς ἐς σὸν κρᾶτ' ἐπύκτευσεν → who hit you with the fist on the head, who has been pummeling your head
English (LSJ)
ἡ, (perhaps from τύφω) savory, Satureja thymbra, Eup.14.5, Thphr. CP 3.1.4, Dsc.3.37, Plin.HN19.165:—also θυμβραία, ἡ, Hp. ap.Gal.19.104 (but θύμβρη or -ίην Nat.Mul.32 codd.).
German (Pape)
[Seite 1223] ἡ, ein bitteres, gewürziges Kraut, satureia, Theophr., Diosc.
French (Bailly abrégé)
ας (ἡ) :
sarriette, plante.
Étymologie: DELG θύμος.
Russian (Dvoretsky)
θύμβρα: ἠ бот. чабер, чабрец (Satureja hortensis) Plut.
Greek Monolingual
θύμβρα και θύμβρη, ἡ (Α)
το θρούμπι.
[ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολ. Συνδέεται πιθ. με το θύμον «θυμάρι», οπότε το -δ- θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ανάπτυξη συνοδίτη φθόγγου μεταξύ τών -μ- και -ρ- (πρβλ. γαμρός > γαμβρός). Απίθανη η σύνδεση του με το τύφω, ενώ αβέβαιη είναι και η σχέση του με τοπωνύμια όπως Θύμβρη, Τυφρηστός, Τυμφρηστός. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα μη ελληνικής προελεύσεώς του.
ΠΑΡ. αρχ. θυμβρίτης, θυμβρώδης.
ΣΥΝΘ. (Α' συνθετικό) αρχ. θυμβρεπίδειπνος, θυμβροφάγος. (Β' συνθετικό) αρχ. επίθυμβρον].
Greek (Liddell-Scott)
θύμβρα: -ας, ἡ, (ἴσως ἐκ τοῦ τύφω) πικρά τις καὶ δριμεῖα βοτάνη, Satureia Thymbra, Εὔπολ. Αἰξὶν 1. 5, Θεόφρ. π. Φυτ. Αἰτ. 3. 1, 4. Διοσκ. 3. 45· - οὕτω θυμβραία, ἡ, Ἱππ. παρὰ Γαλην. Λεξ. σ. 482· ὁπόθεν διορθοῦσι θυμβραίην ἀντὶ θυμβρίην ἐν 572. 41.
Frisk Etymological English
Grammatical information: f.
Meaning: name of a sweet-scented plant, savory, Satureia Thymbra (Com., Thphr., Dsc.),
Other forms: also θύμβρον (Thphr.) and θυμβραία (Hp. ap. Gal.; after other plant names in -αία). Trough metathesis (or adaptation to θρύ-πτω?) θρύμβη (Gp.).
Derivatives: θυμβρώδης θ.-like (Thphr.), θυμβρίτης οἶνος with θ. spiced wine (Dsc.; Redard Les noms grecs en -της 96).
Origin: PG [a word of Pre-Greek origin]
Etymology: Connected with θύμον, θύμος thyme, but hardly directly derived from it (Strömberg Pflanzennamen 149); the β could be epenthetic between μ and ρ. An ρ-derivation from τύφω with nasalisation and deaspiration (Persson Stud. 56 n. 4; ) is most improbable: there is no nasalization in Greek (except in Pre-Greek) and there was no deaspiration after nasal (ἀμφί); the proposal is rejected by DELG - Further Slavic plant names are mentioned like Russ. dubrávka Potentilla erecta; "alles ganz hypothetisch oder unwahrscheinlich (dubrávka wohl von dubráva Laubwald, Park)" Frisk. Niedermann Glotta 19, 14 recalls an Anatolian GN like Θύμβρη, Θύμβριον, and on the other side Τυφρηστός (southern spur of the Pindos, called after θύμβρα?). - It is clearly a non-(IE-)Greek plant-name, prob. Pre-Greek. The Anatolian place name could stem from a related language. Note also the metathesized form. The ending -αια is remarkable.
Frisk Etymology German
θύμβρα: {thúmbrā}
Forms: auch θύμβρον (Thphr.) und θυμβραία (Hp. ap. Gal.; nach anderen Pflanzennamen auf -αία). Durch Metathese (oder Anlehnung an θρύπτω?) θρύμβη (Gp.).
Grammar: f.
Meaning: N. einer wohlriechenden Pflanze, Satureia Thymbra, Bohnenkraut (Kom., Thphr., Dsk. u. a.),
Derivative: Davon θυμβρώδης ‘θ.-ähnlich’ (Thphr.), θυμβρίτης οἶνος ‘mit θ. gewürzter Wein’ (Dsk.; Redard Les noms grecs en -της 96).
Etymology: Zu θύμον, θύμος Thymian in Beziehung stehend, aber schwerlich direkt davon abgeleitet (Strömberg Pflanzennamen 149); das β erklärt sich dann als Übergangslaut zwischen μ und ρ. Eine ρ-Ableitung von τύφω mit Nasalierung und Deaspiration (Persson Stud. 56 A. 4 mit Curtius; vgl. zu θάμβος und θρόμβος) läßt sich aber nicht von der Hand weisen. — Niedermann Glotta 19, 14 erinnert einerseits an kleinasiatische ON wie Θύμβρη, Θύμβριον, anderseits an Τυφρηστός (südlicher Ausläufer des Pindos, nach der θύμβρα benannt?), wozu noch slavische Pflanzennamen wie russ. dubrávka Potentilla erecta, Tormentille; alles ganz hypothetisch oder unwahrscheinlich (dubrávka wohl von dubráva Laubwald, Park).
Page 1,692
Wikipedia EN
Satureja thymbra, commonly known as savory of Crete, whorled savory, pink savory, and Roman hyssop (Arabic: za'atar rumi; za'atar franji), is a perennial-green dwarf shrub of the family Lamiaceae, having strongly scented leaves, endemic to Libya, southeastern Europe from Sardinia to Turkey; Cyprus, Lebanon and Israel (Palestine). The plant is noted for its dark-green leaves which grow on numerous, closely compacted branches, reaching a height of 20–50 cm. The plant bears pink to purple flowers that blossom between March and June.
Middle Liddell
θύμβρα, ἡ,
a bitter herb, savory, Eupol.
Greek Monotonic
θύμβρα: ἡ, πικρό βότανο, savory, σε Εύπολ.
Greek Monolingual
θρούμπι και θρουμπί και θύμπρι, το
κοινή ονομασία του είδους αρτυματικών και αρωματικών φυτών Satureja thymbra.
[ΕΤΥΜΟΛ. < αρχ. θρύμβη, με μεταβολή γένους < θύμβρα, με μετάθεση].
Translations
savory
Albanian: shtërmen, thrumbishtë; Arabic: نَدْغ; Armenian: կորթին, ծոթրին, կորդյուն, ծիթրոն, մարզա; Bulgarian: чубрица; Czech: saturejka; Danish: sar; Dutch: bonenkruid; Finnish: kynteli; French: sarriette; Galician: segorella; Georgian: ქონდარი; German: Bohnenkraut; Greek: θρούμπι, θρουμπί, θύμπρι, θρούμπη; Ancient Greek: ἀγήρατον, θύμβρα, θυμβραία, θυμβρίη; Hungarian: csombord, borsikafű; Italian: santoreggia; Japanese: キダチハッカ, セイボリー; Latin: cunela, satureia; Macedonian: чубрика; Persian: مرزه; Polish: cząber; Portuguese: segurelha; Romanian: cimbru; Russian: сатурея, чабер; Serbo-Croatian Cyrillic: чу̏бар, ври̑сак; Serbo-Croatian Roman: čȕbar, vrȋsak; Slovene: šetraj, čober; Spanish: ajedrea; Swedish: kyndel; Turkish: zahter – however, like zaatar, the name is also used for other similar herbs; Ukrainian: чабер; Welsh: sewyrllys, safri