Πλαταιές: Difference between revisions

From LSJ

οὐκ ἐπιλογιζόμενος ὅτι ἅμα μὲν ὀδύρῃ τὴν ἀναισθησίαν, ἅμα δὲ ἀλγεῖς ἐπὶ σήψεσι καὶ στερήσει τῶν ἡδέων, ὥσπερ εἰς ἕτερον ζῆν ἀποθανούμενος, ἀλλ᾿ οὐκ εἰς παντελῆ μεταβαλῶν ἀναισθησίαν καὶ τὴν αὐτὴν τῇ πρὸ τῆς γενέσεως → you do not consider that you are at one and the same time lamenting your want of sensation, and pained at the idea of your rotting away, and of being deprived of what is pleasant, as if you are to die and live in another state, and not to pass into insensibility complete, and the same as that before you were born

Source
(32)
 
m (Text replacement - "ΕΤΥΜΟΛ." to "ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ")
 
Line 1: Line 1:
{{grml
{{grml
|mltxt=οι / Πλαταιαί, αἱ, ΝΑ, βοιωτ. τ. Πλατηαί, σπάν. τ. εν. [[Πλάταια]], ἡ, ΝΑ<br />[[πόλη]] της Βοιωτίας, κτισμένη στις βόρειες υπώρειες του Κιθαιρώνος, [[κατά]] τα [[σύνορα]] της Αττικής, που είχε πληθυσμό ιωνικής καταγωγής και πήρε την [[ονομασία]] της από την [[Πλάταια]], την [[κόρη]] του Ασωπού, [[κατά]] τον Όμηρο δε πολέμησε [[μαζί]] με τις άλλες βοιωτικές πόλεις στον Τρωικό Πόλεμο<br /><b>2.</b> <b>φρ.</b> «[[μάχη]] τών Πλαταιών» — [[μάχη]] που έγινε τον Αύγουστο του 479 π.Χ. στο εκτεινόμενο από τις [[Πλαταιές]] [[μέχρι]] τη νότια ὁχθη του Ασωπού ποταμού [[πεδίο]], [[κατά]] την οποία συγκρούστηκε η υπό τον Μαρδόνιο περσική [[δύναμη]] με τον υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη Παυσανία στρατό και η οποία αποτέλεσε τον θριαμβευτικό για τους Έλληνες επίλογο τών [[Περσικών]] Πολέμων.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Το [[τοπωνύμιο]] [[Πλάταια]]/ <i>Πλαταιαί</i> παράγεται από το θ. του επιθ. [[πλατύς]]. Κατά μία [[άποψη]], η λ. αντιστοιχεί με το αρχ. ινδ. <i>prthiv</i><i>ī</i> «γη, πλατιά [[επιφάνεια]]», Κατ' άλλους, ο τ. [[Πλάταια]] έχει προέλθει από το [[πλατεῖα]], θηλ. του επιθ. [[πλατύς]] με [[αφομοίωση]] του -<i>ε</i>- σε -<i>α</i>-. Για τη [[διαφορά]] τονισμού στους τ. του εν. και πληθ. [[Πλάταια]] και <i>Πλαταιαί</i>, <b>πρβλ.</b> [[ἄγυια]]: <i>ἀγυιαί</i>].
|mltxt=οι / Πλαταιαί, αἱ, ΝΑ, βοιωτ. τ. Πλατηαί, σπάν. τ. εν. [[Πλάταια]], ἡ, ΝΑ<br />[[πόλη]] της Βοιωτίας, κτισμένη στις βόρειες υπώρειες του Κιθαιρώνος, [[κατά]] τα [[σύνορα]] της Αττικής, που είχε πληθυσμό ιωνικής καταγωγής και πήρε την [[ονομασία]] της από την [[Πλάταια]], την [[κόρη]] του Ασωπού, [[κατά]] τον Όμηρο δε πολέμησε [[μαζί]] με τις άλλες βοιωτικές πόλεις στον Τρωικό Πόλεμο<br /><b>2.</b> <b>φρ.</b> «[[μάχη]] τών Πλαταιών» — [[μάχη]] που έγινε τον Αύγουστο του 479 π.Χ. στο εκτεινόμενο από τις [[Πλαταιές]] [[μέχρι]] τη νότια ὁχθη του Ασωπού ποταμού [[πεδίο]], [[κατά]] την οποία συγκρούστηκε η υπό τον Μαρδόνιο περσική [[δύναμη]] με τον υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη Παυσανία στρατό και η οποία αποτέλεσε τον θριαμβευτικό για τους Έλληνες επίλογο τών [[Περσικών]] Πολέμων.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ</span></b> Το [[τοπωνύμιο]] [[Πλάταια]]/ <i>Πλαταιαί</i> παράγεται από το θ. του επιθ. [[πλατύς]]. Κατά μία [[άποψη]], η λ. αντιστοιχεί με το αρχ. ινδ. <i>prthiv</i><i>ī</i> «γη, πλατιά [[επιφάνεια]]», Κατ' άλλους, ο τ. [[Πλάταια]] έχει προέλθει από το [[πλατεῖα]], θηλ. του επιθ. [[πλατύς]] με [[αφομοίωση]] του -<i>ε</i>- σε -<i>α</i>-. Για τη [[διαφορά]] τονισμού στους τ. του εν. και πληθ. [[Πλάταια]] και <i>Πλαταιαί</i>, <b>πρβλ.</b> [[ἄγυια]]: <i>ἀγυιαί</i>].
}}
}}

Latest revision as of 21:45, 29 December 2020

Greek Monolingual

οι / Πλαταιαί, αἱ, ΝΑ, βοιωτ. τ. Πλατηαί, σπάν. τ. εν. Πλάταια, ἡ, ΝΑ
πόλη της Βοιωτίας, κτισμένη στις βόρειες υπώρειες του Κιθαιρώνος, κατά τα σύνορα της Αττικής, που είχε πληθυσμό ιωνικής καταγωγής και πήρε την ονομασία της από την Πλάταια, την κόρη του Ασωπού, κατά τον Όμηρο δε πολέμησε μαζί με τις άλλες βοιωτικές πόλεις στον Τρωικό Πόλεμο
2. φρ. «μάχη τών Πλαταιών» — μάχη που έγινε τον Αύγουστο του 479 π.Χ. στο εκτεινόμενο από τις Πλαταιές μέχρι τη νότια ὁχθη του Ασωπού ποταμού πεδίο, κατά την οποία συγκρούστηκε η υπό τον Μαρδόνιο περσική δύναμη με τον υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη Παυσανία στρατό και η οποία αποτέλεσε τον θριαμβευτικό για τους Έλληνες επίλογο τών Περσικών Πολέμων.
[ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Το τοπωνύμιο Πλάταια/ Πλαταιαί παράγεται από το θ. του επιθ. πλατύς. Κατά μία άποψη, η λ. αντιστοιχεί με το αρχ. ινδ. prthivī «γη, πλατιά επιφάνεια», Κατ' άλλους, ο τ. Πλάταια έχει προέλθει από το πλατεῖα, θηλ. του επιθ. πλατύς με αφομοίωση του -ε- σε -α-. Για τη διαφορά τονισμού στους τ. του εν. και πληθ. Πλάταια και Πλαταιαί, πρβλ. ἄγυια: ἀγυιαί].