σησάμινος

From LSJ
Revision as of 13:50, 29 November 2022 by Spiros (talk | contribs) (Text replacement - "(*UTF)(*UCP)(elnltext.*?\]) ([a-zA-Z' ]+)(\.)\n" to "$1 $2$3 ")

τοῖς πράγμασιν γὰρ οὐχὶ θυμοῦσθαι χρεών· μέλει γὰρ αὐτοῖς οὐδέν· ἀλλ' οὑντυγχάνων τὰ πράγματ' ὀρθῶς ἂν τιθῇ, πράξει καλῶς → It does no good to rage at circumstance; events will take their course with no regard for us. But he who makes the best of those events he lights upon will not fare ill.

Source
Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: σησᾰμῐνος Medium diacritics: σησάμινος Low diacritics: σησάμινος Capitals: ΣΗΣΑΜΙΝΟΣ
Transliteration A: sēsáminos Transliteration B: sēsaminos Transliteration C: sisaminos Beta Code: shsa/minos

English (LSJ)

η, ον, made of sesame, σ. ἔλαιον sesame-oil, PRev.Laws 40.10 (iii B.C.), PPetr.3p.218 (iii B.C.), Str.16.4.26, Dsc.1.34; δοκοί Peripl.M.Rubr.36; σ. χρῖμα X.An.4.4.13 (σ. ξύλα is prob. f.l. for συκάμινα in Dsc.1.98).

German (Pape)

[Seite 876] von Sesam gemacht; ἔλαιον, Sesamöl, Strab. u. Sp.; auch χρῖσμα, Xen. An. 4, 4, 13.

French (Bailly abrégé)

η, ον :
préparé avec du sésame.
Étymologie: σήσαμον.

Dutch (Woordenboekgrieks.nl)

σησάμῐνος -η -ον [σήσαμον] van sesam gemaakt.

Russian (Dvoretsky)

σησάμῐνος: (ᾰ) кунжутный, сезамовый (χρῖσμα Xen.).

Spanish

hecho de sésamo

Greek Monolingual

-ίνη, -ον, Α
1. αυτός που παράγεται ή προέρχεται από σουσάμιεὔκαρπος ἡ πολλὴ πλὴν ἐλαίου, χρῶνται δὲ σησαμίνῳ», Στράβ.)
2. φρ. «σησάμινον ἔλαιον» ή «σησάμινον χρῑσμα» — σησαμέλαιο, σουσαμόλαδο.
[ΕΤΥΜΟΛ. < σήσαμον «σουσάμι» + κατάλ. -ινος (πρβλ. πύρ-ινος)].

Greek Monotonic

σησάμῐνος: [ᾰ], -η, -ον, παρασκευαμένος από σουσάμι, σουσαμένιος, σε Ξεν.

Greek (Liddell-Scott)

σησάμῐνος: [ᾰ], -η, -ον, ὁ ἐκ σησάμου λαμβανόμενος ἢ πεποιημένος, σ. ἔλαιον, τὸ «σησαμόλᾳδο», Διοσκ. 1. 41, Στράβ. 742· σ. χρῖσμα Ξεν. Ἀν. 4. 4, 13.

Middle Liddell

σησᾰ́μῐνος, η, ον
made of sesame, Xen.

Léxico de magia

-ον hecho de sésamo de aceite λαβὲ βύσσινον ῥάκος καὶ βρέξας εἰς σησάμινον ἔλαιον toma una tira de lino y mójala con aceite de sésamo P VIII 86 P VIII 88