ἄνηθον
Ἰατρὸς ἀδόλεσχος ἐπὶ τῇ νόσῳ νόσος → Medicus loquax, secundus aegro morbus est → Ein Arzt, der schwätzt, verdoppelt nur der Krankheit Last
English (LSJ)
or ἄννηθον, τό, Aeol. ἄνητον Alc.36, Sapph.78,128, also Anacr. ap. Poll.6.107. ἄννητον Thphr. HP 9.7.3:—dill, Anethum graveolens, Ar.Nu.982,Th.486, Thphr. HP 1.11.2, Alex.127.5, Theoc.15.119, Ev.Matt.23.23, Dsc.3.58, SIG1170.26 (ii A. D.), Bilabel Ὀψαρτ. p.10. (ἀννηθον in Ar.ll.cc. Not to be confused with ἄννησον, q.v.)
Spanish (DGE)
-ου, τό
• Alolema(s): eol. ἄνητον Alc.362.1, Sapph.81.5, Anacr.161; ἄννητος Thphr.HP 9.7.3; ἄννηθον Ar.Nu.982, Th.486; ἀνήθουμ Ps.Dsc.3.58
eneldo, Anethum graveolens Hp.Aff.43, Arist.Pr.949a2, Thphr.HP 1.11.2, Alex.127.5, Theoc.15.119, PCair.Zen.292.130, 317 (III a.C.), Eu.Matt.23.23, Dsc.3.58, IG 42.126.26 (II d.C.), Gp.12.1.2.
• Etimología: Dado que existe la variante ἄννηθον, no puede separarse de ἄννησον ‘anís'. Es prob. un préstamo; se ha sugerido el egipcio ins.t.
German (Pape)
[Seite 228] τό, od. ἄννηθον, att., s. Dindorf zu Ar. Nub. 982, Dill. S. ἄννησον.
French (Bailly abrégé)
ου (τό) :
aneth, plante.
Étymologie: DELG étym. inconnue, emprunt prob.
Russian (Dvoretsky)
ἄνηθον: (ᾰ) τό бот. укроп Arph., Theocr.
Greek (Liddell-Scott)
ἄνηθον: ἢ ἄννηθον, τό, ὁ κοινῶς καλούμενος «ἄνηθος», Λατ. anethum, Ἀριστοφ. Νεφ. 982, Θεσμ. 486, Θεόκρ. 15. 119, κτλ. - Ἰων. ἄννησον ἢ ἄνησον Ἡρόδ. 4. 71, Ἱππ. π. Διαίτ. Ὀξ. 387. - Αἰολ. ἄννητον ἢ ἄνητον Ἀλκαῖος 36, Σαπφ. 79, ἴδε Ἀθήν. 674D, E: - μεταγεν. Ἀττ. ἄνισον ἢ ἄννισον Ἄλεξ. ἐν «Λέβητι» 2. 7 (ἔνθα ὅμως ἄνηθον καὶ ἄνισον ἀναφέρονται ὡς διάφορα ἀλλήλων). Τὸ διπλοῦν νν ἀπαιτεῖται ὑπὸ τοῦ μέτρου ἐν Ἀριστοφ. Θεσμ. ἔνθ’ ἀνωτ., Νικ. Θ. 650· ἀλλὰ τὸ ἁπλοῦν ν ἐν Ἀλκαίῳ καὶ Σαπφοῖ παρ’ Ἀθην. 674D. Ε, ἐν Ἀριστοφ. Νεφ. 982 καὶ παρ’ Ἀλέξ. ἔνθ’ ἀνωτέρω.
Greek Monolingual
[ΕΤΥΜΟΛ. Ο τ. ἄνησον, κ. ἄνησσον κ. ἄννισον (Α), ἄνισον (το φυτό γλυκάνισο) καθώς και οι συναφείς με αυτόν τύποι πρέπει να διακρίνονται από τον τ. άνηθον καί τους συναφείς του τύπους —πράγμα εξάλλου που συνέβαινε ήδη στην αρχαιότητα— επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικά φυτά. Κατά τον Χατζιδάκι (ΜΝΕ Β΄ 602) η ποικιλία στη γραφή των τύπων δείχνει ότι η λ. δεν είναι γνήσια ελληνική, αλλά ήλθε στην Ελλάδα μαζί με το φυτό από την Ασία ή την Αίγυπτο, παθαίνοντας διάφορες κατά τόπους φωνητικές αλλοιώσεις, πιθ. από παρετυμολογικές επιδράσεις συναφών ελληνικών λέξεων. Δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος από τους τύπους είναι ο αρχικός. Ο τ. άνισον φαίνεται να προήλθε με ιωτακισμό από τον τ. άνησον, ενώ, σύμφωνα με άλλη άποψη, προήλθε από το αραβ. yansun].
English (Strong)
probably of foreign origin; dill: anise.
English (Thayer)
ἀνηθου, τό, dill, anise (?); cf. BB. DD., under the word; Tristram, Nat. Hist. of the Bible, p. 419f): Aristophanes nub. 982; (Aristotle, others); often in Theophrastus, hist. pl.)
Greek Monotonic
ἄνηθον: ή ἄννηθον, τό, άνιθος, σε Αριστοφ., Θεόκρ.· Ιων. ἄννησον ή ἄνησον, σε Ηρόδ.· Αιολ. ἄννητον ή ἄνητον, σε Σαπφώ (άγν. προέλ.).
Frisk Etymological English
(-νν-), -τον
Grammatical information: n.
Meaning: dill, Anethum Graveolens (Aeol., Att.).
Other forms: Also ἄννηθον (Ar.); ἄνητον (Alc.), ἄννητον (Thphr.)
Origin: PG [a word of Pre-Greek origin]
Etymology: Cf. λάπαθον and other plant names in -θον (-θος), Chantr. Form. 368. Fur. 254 compares ἄννησον (s.v.); for the equation cf. the gloss s.v. ἄνθρυσκον. On the gemination 387, for θ/σ 253ff. (cf. ἐρυθίβη/ἐρυσίβη). - Egyptian acc. to Hemmerdinger Glotta 46 (1968) 240.
Middle Liddell
[Deriv. unknown.]
anise, dill, Ar., Theocr.; ionic ἄννησον or ἄνησον Hdt.; aeolic ἄννητον, or ἄνητον, Sapph..
Frisk Etymology German
ἄνηθον: (ἄννηθον), ἄνητον
{ánēthon}
Grammar: n.
Meaning: Dill (äol., att., hell. u. spät).
Derivative: Ableitung ἀνήθινος aus Dill gemacht (Theok., Dsk. u. a.), ἀνηθίτης (οἶνος, Gp.).
Etymology: LW unbekannten Ursprungs; vgl. λάπαθον und andere Pflanzennamen auf -θον (-θος) bei Chantraine Formation 368.
Page 1,106
Wikipedia EN
Dill (Anethum graveolens) is an annual herb in the celery family Apiaceae. It is the only species in the genus Anethum. Dill is grown widely in Eurasia where its leaves and seeds are used as a herb or spice for flavouring food.
The word "dill" and its close relatives are found in most of the Germanic languages; its ultimate origin is unknown. The generic name Anethum is the Latin form of the Greek ἄνῑσον / ἄνησον / ἄνηθον / ἄνητον, which meant both "dill" and "anise". The form anīsum came to be used for anise, anēthum for dill. The Latin word is the origin of dill's names in the Western Romance languages (anet, aneldo, etc.), and also of the obsolete English anet. Most Slavic language names come from Proto-Slavic *koprъ.
Wikipedia FR
L'aneth, Anethum graveolens, est une plante herbacée de la famille des Apiacées (Ombellifères), du genre anethum. Synonymes: Anethum sowa Roxburgh, Ferula marathrophylla W. G. Walpers, Peucedanum anethum Baillon, Peucedanum graveolens L., Peucedanum sowa (Roxburgh) Kurz. Origine du nom: Aneth vient du latin anethum, emprunté au grec ἄνηθον - anêthon, d'origine inconnue, et graveolens signifie en latin « d'odeur forte », composé de « gravis » (lourd, fort) et « olens » (sentant). Nom commun: aneth, fenouil bâtard, faux anis, fenouil puant, aneth odorant. Il est cultivé comme plante condimentaire pour ses feuilles et ses graines très aromatiques et se rapproche du fenouil par son odeur et ses propriétés, d'où ses noms de fenouil bâtard ou faux anis. Le nectar de ses fleurs est très apprécié des abeilles.
Wikipedia DE
Dill, Dille oder Gurkenkraut, auch Dillkraut und Dillfenchel genannt (Anethum graveolens), ist die einzige Pflanzenart der monotypischen Gattung Anethum und gehört zur Familie der Doldenblütler (Apiaceae). Sie stammt ursprünglich aus Vorderasien, wird heute jedoch weltweit angebaut. Dill ist im deutschsprachigen Gebiet eines der meistangebauten Gewürze.
Chinese
原文音譯:¥nhqon 阿尼團
詞類次數:名詞(1)
原文字根:茴香
字義溯源:茴香*,芹菜
出現次數:總共(1);太(1)
譯字彙編:
1) 茴香(1) 太23:23
Translations
dill
af: dille; am: እንስላል; ar: شبت; arz: شبت; azb: ایلی شویود; az: İyli şüyüd; bat_smg: kraps; ba: укроп; be: кроп; bg: копър; bh: सोआ; bs: kopar; ca: anet; csb: dil; cs: kopr vonný; cv: укроп; cy: llysiau'r gwewyr; da: dild; de: Dill; dv: ދަމުއި; el: άνηθος, άνηθο; grc: ἄνηθον, ἄννηθον, ἄννητον, ἀννήθιον, ἀνίκητον; en: dill; es: eneldo; eo: aneto; et: aedtill; eu: ezamihilu; fa: شوید; fi: tilli; frr: dil; fr: aneth; ga: lus mín; gl: aneto; he: שבת ריחני; hi: सोआ; hr: kopar; ht: lanni; hu: kapor; hy: սամիթ; id: adas sowa; inh: нарсий аьрхӏ; io: aneto; is: dill; ja: イノンド; jv: dill; ka: კამა; kk: аскөк; kn: ಸಬ್ಬಸಿಗೆ; ko: 딜; la: anethum, Anethum graveolens; lbe: гъаран; lt: krapas; lv: dilles; mg: aneta; mk: копар; ml: ചതകുപ്പ; mrj: ӓнис; mr: शेपू; ms: adas cina; myv: копёр; my: စမြိတ်ပင်; nl: dille; nn: dill; no: dill; os: хъонтхора; pam: dill; pa: ਸੋਏ; pcd: anéte; pl: koper ogrodowy; pnb: سویا; pt: endro; ro: mărar; ru: укроп; sa: मिश्रेयसस्यम्; sd: سوئا; sh: kopar; sk: kôpor voňavý; sl: navadni koper; sq: kopra; sr: мирођија; sv: dill; sw: bizari; ta: சதகுப்பி; te: శత పుష్పం; tg: шибит; th: ผักชีลาว; tr: dere otu; tt: укроп; tyv: койнут; uk: кріп; ur: شِبِت; vep: ukrop; vi: thì là; wo: anet; wuu: 莳萝; zh_yue: 刁草; zh: 蒔蘿
Afrikaans: dille; Albanian: kopër; Arabic: شِبِثّ, شِبِتّ; Egyptian Arabic: شبت; Hijazi Arabic: شبت; Armenian: սամիթ; Old Armenian: սամիթ; Azerbaijani: şüyüd; Belarusian: кроп; Bengali: শুল্ফা; Bulgarian: копър; Burmese: စမြိတ်; Catalan: anet; Chinese Cantonese: 蒔蘿/莳萝; Mandarin: 蒔蘿/莳萝; Crimean Tatar: taraqot; Czech: kopr; Danish: dild; Dutch: dille; Esperanto: aneto; Estonian: till; Faroese: dild; Finnish: tilli; French: aneth, aneth odorant; Galician: aneto; Georgian: კამა; German: Dill; Greek: άνηθος; Ancient Greek: ἄνηθον; Greenlandic: dildi; Hebrew: שָׁמִיר, שֶׁבֶת רֵיחָנִי; Hindi: सोआ; Hungarian: kapor; Ido: aneto; Indonesian: dil, adas sowa; Irish: lus mín; Italian: aneto; Japanese: 蒔蘿, ディル; Kannada: ಸಬ್ಬಸಿಗೆ; Kazakh: аскөк; Korean: 딜; Ladino: dereotu; Lao: ຜັກຊີ; Latvian: dilles; Lithuanian: krapas; Luxembourgish: Dëll; Macedonian: копар, копрец, мирудија, миродија; Malay: adas, adas cina, adas manis; Mingrelian: ძერა, ცეროცო; Norwegian Bokmål: dill; Nynorsk: dill; Old English: dile; Persian: شوید, شبت; Plautdietsch: Dell; Polish: koper, koperek, koper ogrodowy; Portuguese: endro, aneto; Romanian: mărar; Romansch: dil, anet; Russian: укроп, укроп пахучий; Sanskrit: शतपुष्प, शतपुष्पा, शतपुष्पिका; Serbo-Croatian Cyrillic: ко̏пар; Roman: kȍpar; Sinhalese: ශතපුෂ්ප; Slovak: kôpor; Slovene: koper; Sorbian Lower Sorbian: dyla, kopš; Upper Sorbian: koprik; Spanish: eneldo; Swedish: dill; Tabasaran: шивит; Tagalog: eneldo; Tamil: சதகுப்பி, சதகுப்பை; Thai: ผักชีลาว; Turkish: dereotu; Ukrainian: кріп, окрі́п; Vietnamese: thìa là, thì là; Welsh: llysiau'r gwewyr, gwewyrllys; Yiddish: קאָפּער