πηκτή: Difference between revisions

From LSJ

ἀναγκαίως δ' ἔχει βίον θερίζειν ὥστε κάρπιμον στάχυν, καὶ τὸν μὲν εἶναι, τὸν δὲ μή → But it is our inevitable lot to harvest life like a fruitful crop, for one of us to live, one not. (Euripides, Hypsipyle fr. 60.94ff.)

Source
(Bailly1_4)
(32)
Line 18: Line 18:
{{bailly
{{bailly
|btext=ῆς (ἡ) :<br /><b>1</b> filet pour les oiseaux;<br /><b>2</b> fromage de lait caillé.<br />'''Étymologie:''' [[πηκτός]] II. 1 et 2.
|btext=ῆς (ἡ) :<br /><b>1</b> filet pour les oiseaux;<br /><b>2</b> fromage de lait caillé.<br />'''Étymologie:''' [[πηκτός]] II. 1 et 2.
}}
{{grml
|mltxt=η / [[πηκτή]], ΝΜΑ,και δωρ. τ. [[πακτά]] Α<br /><b>νεοελλ.</b><br /><b>χημ.</b> [[τύπος]] κολλοειδούς συστήματος, [[δηλαδή]] υδρολύματος, στο οποίο το [[υγρό]] [[μέσον]] διασποράς έχει γίνει αρκετά ιξώδες, ώστε να δίνει περισσότερο ή λιγότερο την [[εντύπωση]] στερεού σώματος<br /><b>2.</b> [[είδος]] φαγητού από βρασμένο [[κεφάλι]] ή πόδια και [[εντόσθια]] ζώων ή και από ψάρια [[μαζί]] με τον πηγμένο ζωμό και με διάφορα καρυκεύματα<br /><b>3.</b> [[ζελατίνη]]<br /><b>4.</b> <b>φρ.</b> α) «θρεπτική [[πηκτή]]» — [[παρασκεύασμα]] που χρησιμοποιείται για την [[καλλιέργεια]] τών μικροοργανισμών<br />β) «[[χρωματογραφία]] πηκτής»<br /><b>χημ.</b> [[τεχνική]] της αναλυτικής χημείας που εφαρμόζεται για τον χημικό διαχωρισμό ορισμένων ουσιών και βασίζεται στις διαφορές ταχύτητας με την οποία οι ουσίες αυτές διέρχονται διά μέσου ενός πορώδους ημιστερεού υλικού<br /><b>αρχ.</b><br /><b>1.</b> [[δίχτυ]] ή [[παγίδα]] για τη [[σύλληψη]] πουλιών<br /><b>2.</b> [[τυρί]] νωπό, χλωρό<br /><b>3.</b> [[ποικιλία]] του συμφύτου.<br />[<b><span style="color: brown;">ΕΤΥΜΟΛ.</span></b> Ουσιαστικοποιημένος τ. του θηλ. του επιθ. [[πηκτός]]. Η λ. με την νεοελλ. σημ. «[[ζελατίνη]]» αποτελεί [[απόδοση]] στην Ελληνική του γαλλ. <i>gelatine</i>].
}}
}}

Revision as of 12:17, 29 September 2017

Click links below for lookup in third sources:
Full diacritics: πηκτή Medium diacritics: πηκτή Low diacritics: πηκτή Capitals: ΠΗΚΤΗ
Transliteration A: pēktḗ Transliteration B: pēktē Transliteration C: pikti Beta Code: phkth/

English (LSJ)

Dor. πακτά, ἡ,

   A v. πηκτός.

German (Pape)

[Seite 609] ἡ, dor. πακτά, s. πηκτός.

Greek (Liddell-Scott)

πηκτή: Δωρ. πακτά, ἡ, ἴδε ἐν λέξ. πηκτός.

French (Bailly abrégé)

ῆς (ἡ) :
1 filet pour les oiseaux;
2 fromage de lait caillé.
Étymologie: πηκτός II. 1 et 2.

Greek Monolingual

η / πηκτή, ΝΜΑ,και δωρ. τ. πακτά Α
νεοελλ.
χημ. τύπος κολλοειδούς συστήματος, δηλαδή υδρολύματος, στο οποίο το υγρό μέσον διασποράς έχει γίνει αρκετά ιξώδες, ώστε να δίνει περισσότερο ή λιγότερο την εντύπωση στερεού σώματος
2. είδος φαγητού από βρασμένο κεφάλι ή πόδια και εντόσθια ζώων ή και από ψάρια μαζί με τον πηγμένο ζωμό και με διάφορα καρυκεύματα
3. ζελατίνη
4. φρ. α) «θρεπτική πηκτή» — παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τών μικροοργανισμών
β) «χρωματογραφία πηκτής»
χημ. τεχνική της αναλυτικής χημείας που εφαρμόζεται για τον χημικό διαχωρισμό ορισμένων ουσιών και βασίζεται στις διαφορές ταχύτητας με την οποία οι ουσίες αυτές διέρχονται διά μέσου ενός πορώδους ημιστερεού υλικού
αρχ.
1. δίχτυ ή παγίδα για τη σύλληψη πουλιών
2. τυρί νωπό, χλωρό
3. ποικιλία του συμφύτου.
[ΕΤΥΜΟΛ. Ουσιαστικοποιημένος τ. του θηλ. του επιθ. πηκτός. Η λ. με την νεοελλ. σημ. «ζελατίνη» αποτελεί απόδοση στην Ελληνική του γαλλ. gelatine].